Vrouwen kunnen dan toch niet alles tegelijk

nieuws

Telefoneren en tegelijk in de potten roeren én intussen ook een baby sussen: als het over multitasken gaat, wordt vaak gesuggereerd dat vrouwen er beter in zijn. Maar dat is een mythe, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van de universiteit van Bergen in Noorwegen.

Een team wetenschappers nodigde in het kader van de studie, verschenen in een blog voor de Harvard Business Review, 66 vrouwen en 82 mannen tussen 18 en 60 jaar uit om te gaan multitasken. Alle deelnemers werden gevraagd om een fictieve vergadering voor te bereiden.

Hiervoor moesten ze stoelen, potloden en drankjes op de juiste plaats leggen. Dat konden ze niet onverstoord doen. Tijdens hun voorbereidingen werden ze blootgesteld aan verschillende stimuli, waaronder een telefoongesprek waarvan ze de details moesten onthouden.

Even slecht

De onderzoekers observeerden de deelnemers en hielden hierbij vooral rekening met de nauwkeurigheid van de uitgevoerde taken en het vermogen om snel te wisselen tussen de bezigheiden. En wat blijkt? Er zijn geen significante verschillen tussen mannen en vrouwen wat multitasken betreft: beiden zijn er even slecht in. Het idee dat vrouwen van nature beter in staat zijn om zich te focussen verschillende dingen is dus achterhaald.

“We kunnen de mogelijkheid niet uitsluiten dat er helemaal geen sprake is van sekseverschillen in seriële multitasking-vaardigheden, maar als ze al bestaan, zijn die verschillen waarschijnlijk heel klein. Er is behoefte aan meer studies die dieper ingaan op het fenomeen”, staat er te lezen in de publicatie.

Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram