Een levenloos geboren kind kan naam en registratie krijgen

nieuws

Er komt een wettelijke regeling voor de naam en registratie van een levenloos geboren kind. De ministerraad heeft daarvoor vrijdag een wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) goedgekeurd.

Voortaan zullen ouders vanaf 140 dagen na de bevruchting de registratie van hun levenloos geboren kind kunnen vragen en het ook een voornaam geven. Het gaat om een vrijwillige registratie, zonder rechtsgevolgen. Er was al een verplichte registratie van een kind na 180 dagen zwangerschap, maar nu zullen ouders het doodgeboren kindje ook een familienaam kunnen geven.

Het feit dat ouders hun doodgeboren kind niet konden registreren in de databank van de Akten van de Burgerlijke Stand kwam hard aan bij ouders. Het kind kon ook geen naam krijgen als het vroeger dan 180 dagen na de bevruchting levenloos werd geboren. Bij een zwangerschap van 180 dagen is er vandaag wel al een regeling voorzien. Dan geldt een aangifteplicht, maar krijgt het kind enkel een voornaam. Nu kunnen ouders ook hun familienaam meegeven.

‘Een wetgevend ingrijpen moet tegemoetkomen aan de behoefte die bij ouders van een levenloos geboren kind bestaat om dat kind een volwaardige plaats te geven in hun leven’, zegt Geens.

Volgens de laatste stand van de medische wetenschap en de Wereldgezondheidsorganisatie kan een kind levensvatbaar geboren worden na minstens 140 dagen zwangerschap.

Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram