Ook mannen met borstkanker hebben recht op terugbetaling

Laatst bijgewerkt: juli 2018
logo_kankermeldpunt-gn-geld-terug.jpg

nieuws

Mannen met borstkanker krijgen niet dezelfde terugbetaling voor hun medische behandeling als vrouwen. Deze ongelijke behandeling is een directe discriminatie op grond van geslacht. Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen formuleert, samen met Kom op tegen Kanker, de Stichting tegen Kanker, de Belgian Society of Medical Oncology, Borstkanker Vlaanderen, Borstkankerman en Vivre come Avant, een aanbeveling gericht aan minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid De Block, met de vraag om ook voor mannelijke patiënten de terugbetaling van borstkankermedicijnen te voorzien. 

-$$^re)Het Instituut en zijn partners stelden een probleem vast met de regelgeving over de terugbetaling van borstkankermedicijnen. Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) betaalt bepaalde geneesmiddelen wel terug aan vrouwen met borstkanker, maar niet aan mannen. Mannen moeten hun behandeling dus gedeeltelijk zelf betalen. De behandeling van borstkanker is duur, variërend van 550 tot meer dan 7000 euro per jaar.

Dit verschil in behandeling vormt een directe discriminatie op grond van geslacht. Verschillende mannen getuigden over de pijnlijke gevolgen van het niet vergoeden van hun geneesmiddelen. 

Borstkanker bij mannen is eerder uitzonderlijk. In België krijgen jaarlijks 92 mannen de diagnose vergeleken met 10 378 vrouwen. Patiënten met een zeldzame kanker zijn extra kwetsbaar. Ze weten vaak niet in welk ziekenhuis ze de beste behandeling kunnen krijgen, de behandelingskosten worden niet of slechts gedeeltelijk terugbetaald en er gebeurt nog te weinig onderzoek naar hun aandoening. 
Het Instituut en zijn partners bevelen aan dat de regering de regelgeving aanpast om de terugbetaling vangeneesmiddelen aan mannelijke borstkankerpatiënten te verzekeren, net zoals dat het geval is voor vrouwelijke patiënten.

Lees ook: Borstkanker bij mannen

Bron:
https://igvm-iefh.belgium.be/sites/default/files/downloads/pb_borstkanker.pdf
https://igvm-iefh.belgium.be/sites/default/files/downloads/aanbeveling.pdf
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram