Medicatie tegen chronische hepatitis C voor alle patiënten terugbetaald vanaf vroeg stadium van de ziekte

123-txt-hepatits-C-07-17.jpg

nieuws

Sinds januari 2019 krijgen alle patiënten met hepatitis C de nieuwe antivirale medicijnen terugbetaald, ook als de ziekte zich nog in een pril stadium bevindt. 

Hepatitis C is een besmettelijke infectieziekte die wordt overgedragen via het bloed. 15 à 25 procent van de mensen die besmet raken met het virus geneest spontaan, zonder behandeling. Bij de andere patiënten wordt de ziekte chronisch en kan ze op termijn leiden tot leverschade, levercirrose, leverkanker en overlijden. Hepatitis C is de belangrijkste oorzaak van levercirrose in ons land.

Op dit moment zijn naar schatting tussen de 20.000 en 30.000 Belgen drager van het virus.  
Behandeling
Met de huidige behandelingen kunnen chronische patiënten volledig verlost geraken van het virus. De nieuwe antivirale middelen tegen hepatitis C zijn zeer doeltreffend en in tegenstelling tot vroegere behandelingen zijn er geen inspuitingen meer en zijn ook de nevenwerkingen fel verminderd. 

De behandeling duurt doorgaans ongeveer drie maanden. De eerste meting naar de afwezigheid van virus gebeurt drie maanden na het stoppen van de antivirale behandeling. Na twaalf maanden volgt een definitieve test om te zien of het virus weg is.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt 2030 als doelstelling voor de volledige eliminatie van de ziekte voorop. Voornamelijk in doelgroepen waarbij hepatitis C veel voorkomt, zoals intraveneuze druggebruikers of bij de gevangenisbevolking, zal doorgedreven screening absoluut noodzakelijk zijn om deze doelstelling te halen. 

Minister De Block: “De bedoeling van deze uitbreiding is duidelijk: we willen álle patiënten die met hepatitis C besmet zijn genezen.”

Bron:
www.deblock.belgium.be


Laatst bijgewerkt: april 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram