Voor jou gelezen op De Standaard

De Block breidt terugbetalingen voor invriezen van eicellen uit

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Binnenkort zullen meer patiënten kunnen genieten van een terugbetaling voor oncofreezing, het invriezen van voortplantingsmateriaal. De terugbetaling was er al voor kankerpatiënten, maar wordt nu ook beschikbaar voor patiënten die een ­borderlinetumor of ­bepaalde bloedziektes hebben.

Oncofreezing is een techniek waarbij bijvoorbeeld sperma, eicellen of eierstokweefsel wordt ingevroren en bewaard om op een later moment te kunnen gebruiken. De techniek wordt toegepast bij patiënten die voor een zware behandeling staan die hun vruchtbaarheid kan aantasten. Denk bijvoorbeeld aan kankerpatiënten die een zware behandeling moeten ondergaan.

Dankzij oncofreezing kunnen die patiënten na hun behandeling alsnog hun kinderwens vervullen. Maar het hele proces is wel duur. Zo kost het invriezen van sperma, testikelweefsel of eierstokweefsel 1.300 euro en oncofreezing van eicellen zelfs 3.400 euro.

Om de financiële drempel weg te nemen, wordt oncofreezing sinds 2017 volledig terugbetaald voor kankerpatiënten. De vier miljoen euro die minister van Volksgezondheid De Block (Open VLD) had uitgetrokken, is meer dan genoeg, waardoor de terugbetaling nu uit­gebreid kan worden naar twee andere groepen patiënten: vrouwen met een borderline ovariumtumor en patiënten met een hematopoëtische aandoening (bijvoorbeeld thalassemie of sikkelcelanemie) die een stamceltransplantatie noodzakelijk maakt.

‘Naar schatting zullen respectievelijk vijftig en twintig patiënten per jaar hier gebruik van kunnen maken’, aldus minister De Block.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20181102_03899395


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram