Kinderen die op jonge leeftijd slecht slapen, hebben een grotere kans op overgewicht, zo blijkt uit onderzoek in Nieuw-Zeeland gepubliceerd in het British Medical Journal.
In het UZ Antwerpen wordt een nieuwe heelkundige techniek voor de behandeling van slaapapneu uitgetest. Tot nu toe werd de techniek toegepast bij 13 patiënten.
De slaapbehoefte verschilt van persoon tot persoon. Ongeveer 10% van de bevolking heeft genoeg aan een gemiddelde van 6,5 uur per nacht en zowat 15% heeft meer dan 9 uren nodig.
Voor het slapen nog even spelen met uw iPhone, smartphone, laptop of spelcomputer is niet verstandig, zeggen Amerikaanse wetenschappers in een onderzoek in opdracht van de National Sleep Foundation.
Blootstelling aan verkeerslawaai kan de kans op een beroerte sterk vergroten, zeker bij 65-plussers. Dat blijkt uit een Deens onderzoek in het vlak blad European Heart Journal.
Mensen die slapen met een nachtlampje aan of die de TV laten opstaan, hebben een verhoogde kans op een depressie in vergelijking met mensen die in een donkere kamer slapen.
Zwangere vrouwen die tijdens de eerste drie maanden van hun zwangerschap minder dan zes uur per nacht slapen, lopen meer kans op problemen bij de geboorte dan vrouwen die 8 à 9 uur per nacht slapen.
Chronische slapeloosheid is een veel voorkomende klacht: zo'n 10% van de bevolking heeft er last van. Over de oorzaak is vrijwel niets bekend. Verondersteld wordt vaak dat slecht slapen door stress komt, maar dat verklaart niet waarom de één er wel gevoelig voor is en de ander niet.
Oudere mannen denken veel beter te slapen dan vrouwen van hun leeftijd. In werkelijkheid is het met de nachtrust van de mannen juist slechter gesteld. Ze vallen moeilijker in slaap en worden ‘s nachts vaker wakker.
Artsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen hebben patiënten die kampen met het zgn. obstructief slaapapneu succesvol behandeld met een nieuwe heelkundige ingreep.
Het kan merkwaardig lijken, maar singles slapen slechter dan koppels. Dit is een van de uitkomsten van Het Grote Slaaponderzoek onder 500 Nederlanders door onderzoeksbureau NoTies.
Mensen die luid snurken in combinatie met slaapapneu (waarbij de ademhaling gedurende korte tijd stilvalt) hebben tot 34% meer kans op een hartaanval en 67% meer kans op een beroerte
Een mobiele telefoon op het nachtkastje kan tot verlies van essentiële slaap leiden. Dat blijkt uit onderzoek van het Zweedse Karolinska Institute uitgevoerd in opdracht van GSM-producenten.
Artsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen hebben patiënten die kampen met het zgn. obstructief slaapapneu succesvol behandeld met een nieuwe heelkundige ingreep.
Tieners die ’s nachts laat opblijven en in het weekend uitslapen presteren doorgaans slechter op school dan leeftijdsgenoten met een normaal slaappatroon.
Onderzoek van het Nederlandse TNO toont aan dat verkeersgeluid een negatieve invloed heeft op de slaapkwaliteit.
TNO voerde een groot onderzoek uit in twaalf woonwijken bij snelwegen, provinciale wegen en uitvalswegen met veel wegverkeer en bij drukke spoorlijnen.