Slaaptekort risicofactor voor hart- en vaatziekten

nieuws Mensen die kort en slecht slapen, hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dat geldt echter niet voor mensen die weliswaar kort slapen, maar fris en uitgerust opstaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse RIVM en Wageningen University.

Bij twintigduizend mensen werd de relatie tussen slaapduur, de kwaliteit van slaap en het optreden van hart- en vaatziekten bestudeerd.
• Mensen die korter dan zes uur slapen, hebben gemiddeld 15 procent meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die minstens zeven à acht uur slapen.

• Korte slapers die ook nog eens slecht slapen, hebben zelfs 65 procent meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die zeven à acht uur goed slapen.

• Korte slapers die fris en uitgerust uit bed stappen, hebben een gelijk risico op een hartinfarct of beroerte als de langere slapers. Mogelijk hebben de korte slapers die uitgerust opstaan een hoge slaapkwaliteit.

• Men constateerde geen extra risico voor mensen die langer dan negen uur slapen. Die relatie kwam in eerdere, soortgelijke studies wel naar voren.

Met die uitkomsten vult slaap het rijtje traditionele leefstijlfactoren aan: gezonde voeding, niet roken, matig alcohol drinken en voldoende bewegen. Gecombineerd verlagen deze leefregels het hart- en vaatrisico met 57 procent. De kans op sterfte aan hart- en vaatziekten vermindert zelfs met twee derde.

Dit gaat op in vergelijking met personen die slechts één van deze leefstijlfactoren navolgen. Een gezonde leefstijl gecombineerd met goed slapen verlaagt het risico tot 65 procent, terwijl het overlijdensrisico door hart- en vaataandoeningen zelfs 83 procent lager is.


Laatst bijgewerkt: maart 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram