Slaaptekort kinderen leidt tot leerproblemen

nieuws Kinderen uit het basisonderwijs hebben ten minste negen uur slaap nodig om goed te kunnen leren, zo stellen onderzoekers van de Universiteit van Barcelona. Een slaaptekort of een onregelmatig slaappatroon verstoorden zowel het geheugen, de motivatie als het leervermogen. Bij taal en schrijven werden problemen waargenomen op het gebied van taalkennis, grammatica, spellingregels en begrijpend lezen. Vooral kinderen die minder dan acht uur per nacht slapen vertonen leerproblemen. Maar uit het onderzoek blijkt dat zelfs kinderen die acht tot negen uur slapen per nacht meer moeite op school hebben dan kinderen die negen tot elf uur slaap krijgen.

Ook bij middelbare scholieren leidt slaaptekort tot leerproblemen, zo blijkt uit onderzoek in Korea (Arch Pediatr Adolesc Med. 2011;165:806-12). De Koreanen onderzochten op 8 middelbare scholen 2638 jongeren met een gemiddelde leeftijd van 17,3 jaar. Gemiddeld sliepen de Koreaanse jongeren in de week maar 5 uur en 42 minuten per nacht. De lengte van de slaap in het weekend bedroeg gemiddeld 8 uur en 24 minuten. Om het effect van het slaapschema te meten, onderwierpen de onderzoekers de jongeren overdag aan verschillende concentratie- en prestatietesten. Het bleek dat pubers die meer slaap inhaalden in het weekend, omdat ze meer slaapgebrek hadden opgelopen door de week, slechter presteerden in alle testen.


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram