Grotere kans op diabetes door gebrek aan slaap of wisselende werktijden

nieuws Mensen die te weinig slapen of onregelmatig slapen door wisselende werktijden hebben een verhoogde kans op diabetes en overgewicht. Dat blijkt uit een onderzoek, gepubliceerd in Science Translational Medicine.

Het verband tussen slaaptekort en diabetes was al eerder aangetoond in zogenaamd epidemiologisch onderzoek. Maar dat type van onderzoek kan alleen een verband aantonen, geen oorzakelijk verband.

In dit onderzoek werden 21 proefpersonen gedurende 39 dagen onderworpen aan een test, waardoor wel een oorzaak-gevolg verband kon worden aangetoond. De proefpersonen hadden gedurende 21 dagen een normaal slaapregime: dat betekende gemiddeld 10 uur en op de normale uren. Vervolgens werden ze gedurende 39 dagen in een slaaplaboratorium onderworpen aan een regime dat ploegenarbeid moest nabootsen: ze verbleven de hele tijd in een kamer met beperkt licht en zonder te weten hoe laat het was. Tijdens de eerste 5 dagen mochten ze slapen zolang ze wilden, wat neerkwam op gemiddeld 16 uren per dag. Vervolgens sliepen ze gedurende drie weken maximaal 5,6 uren per 24 uur, met wisselende slaap- en waakperiodes gebaseerd op een dag van 28 uur. De laatste 9 dagen tenslotte werd gebruikt om hun interne biologische klok weer gelijk te stemmen. Tijdens die periode brachten ze opnieuw gemiddeld 10u per dag door in bed en gingen ze elke avond rond hetzelfde uur naar bed.

Tijdens de dagen dat hun slaap verstoord was, maakten de proefpersonen minder insuline aan na een maaltijd, waardoor hun bloedsuiker steeg. Op lange termijn kan dit leiden tot diabetes, zo zeggen de onderzoekers. Ook hun rustmetabolisme daalde, wat na een jaar zou neerkomen op een gewichtstoename van gemiddeld 5 kg.


Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram