Alcohol voor slapen, minder goede nachtrust

nieuws Alcohol voor het slapengaan is slecht voor de slaapkwaliteit. Dat was al langer bekend, en wordt nu bevestigd door een onderzoek van het London Sleep Centre gepubliceerd in het medisch tijdschrift Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Alcohol blijkt de nachtrust op verschillende manieren te beïnvloeden. Om te beginnen val je sneller in slaap en bovendien ook in een zeer diepe slaap. Verder stelt alcohol het begin van de REM-slaap uit en vermindert het de duur van de REM-slaap, dat is fase waarin mensen over het algemeen dromen. Resultaat is dat de slaap een stuk minder rustgevend en verkwikkend werkt, wat tot concentratie- en geheugenproblemen kan leiden. Zelfs een of twee glazen voor het slapen gaan heeft al een invloed op de slaapkwaliteit. Hoe hoger de dosis, hoe sterker de impact op de slaap. Het effect is een beetje vergelijkbaar met dat van antidepressieve geneesmiddelen.


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram