Slecht slapen verhoogt kans op vroeggeboorte

nieuws Zwangere vrouwen die slecht slapen hebben meer kans dat hun baby te vroeg wordt geboren. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het vakblad Sleep.
Zij onderzochten de slaapkwaliteit van 166 zwangere vrouwen op 14-16, 24-26 en 30-32 weken. Vrouwen die slecht sliepen (o.m. vaak wakker worden) tijdens het eerste trimester van de zwangerschap hadden tot 25% meer kans op een vroeggeboorte. Slechte slaapkwaliteit tijdens het tweede trimester had geen negatieve invloed, op 30-32 weken steeg de kans op een vroeggeboorte tot 18%.

Volgens de onderzoekers leidt een slechte slaapkwaliteit mogelijk tot ontstekingsmechanismen die een vroeggeboorte kunnen uitlokken. Een andere mogelijke verklaring is dat de slechte slaapkwaliteit een aanduiding is van andere problemen, bv. stress, en dat de slaapkwaliteit dus niet de oorzaak is van de vroeggeboorte, maar slechts een alarmsignaal.

bron: Sleep 2011; DOI: 10.5665/sleep.1384

Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram