Voor jou gelezen op De Standaard

Zo vermijdt u een slaapkater

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Het is geen nieuws dat we er na een dutje weer tegenaan kunnen, maar nu is er ook eindelijk wetenschappelijke duidelijkheid over de duurtijd van de perfecte slaappauze.

Heeft u meer energie nodig tijdens de dag? Dan kiest u best voor een kort dutje tussen de tien of twintig minuten. Ook een iets langere slaappauze van anderhalf uur geeft hetzelfde effect. Dat is althans de conclusie van een reeks slaaponderzoeken.

Tijdens het korte dutje zal u in de lichtste slaapfase terechtkomen en krijgt zowel uw energiepeil als uw alertheid een boost. Kiest u voor het langere dutje, dan zal u wellicht in een diepe slaap (lees: volledige slaapcyclus) terechtkomen en erna weer fris opstaan.

Slaapkater

Wat u absoluut beter probeert te vermijden, is dat je dutje onderbroken wordt of toch langer duurt. Dan zou u last kunnen ondervinden van een ‘slaapkater’. Dit fenomeen houdt in dat je na het ontwaken nog vermoeider zal zijn dan voor het dutje.

‘Als je langer dan een half uurtje slaapt, dan kom je in een diepe slaap terecht. Heeft u zich ooit vermoeider gevoeld na een dutje dat langer duurde dan twintig minuten, maar korter dan anderhalf uur? Dan zit u als het ware midden in de slaapfase en is het heel moeilijk om u na het opstaan klaarwakker te voelen, zegt de Amerikaanse slaapexpert Michael Breus, verbonden aan de American Board of Sleep Medicine, in de Britse krant The Daily Mail.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140128_00951638


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram