Volle maan zorgt niet voor slapeloosheid

Getty_maan_nacht_donker_2023.jpg

© Getty Images

nieuws Er is geen aantoonbaar verband tussen de maancyclus en de slaapkwaliteit van de mens. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.

Al eeuwenlang krijgt de maan invloedrijke eigenschappen op gezondheid, gedrag en psychologie toegedicht, vooral in relatie tot slaap. Ook uit wetenschappelijk onderzoek bleek een verband tussen slaap en maan. Veel van deze studies maken gebruik van bestaande slaapdata. De bevindingen zijn echter zeer wisselend en lang niet altijd op objectieve manier gemeten, bijvoorbeeld met behulp van EEG. In sommige studies zijn vrouwen gevoeliger voor de maan, in andere juist mannen.

Om het maan-effect duidelijk te maken, onderzocht men de slaapgegevens uit verschillende studies bij 2.097 nachten slaap van 1.265 vrijwilligers De belangrijkste conclusie: In deze groep werd geen enkel statistisch verband gevonden tussen slaapkwaliteit en de stand van de maan.

Ook analyseerde men ongepubliceerde data uit diverse onderzoeken van in totaal meer dan 20.000 nachten slaap. Deze data is nooit gepubliceerd omdat er uit het onderzoek geen duidelijke resultaten naar voren kwamen. De gerapporteerde effecten van de maan kunnen heel goed een resultaat zijn van publicatiebias: het bewust of onbewust selectief publiceren van onderzoeksresultaten.


Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram