Meer slaapstoornissen

nieuws Het aantal patiënten met slaapstoornissen neemt toe met de leeftijd. Boven de 50 jaar kampt meer dan 23% van de Belgen met een matige tot ernstige slaapstoornis. Ook het gebruik van slaapmiddelen neemt toe. In België nam 3,3% van de bevolking de afgelopen nacht een slaappilletje. In 2004 was dit nog maar 2.9%. Dubbel zoveel vrouwen als mannen hebben slaapproblemen. Zij nemen ook dubbel zoveel slaapmiddelen. Dat blijkt uit een mededeling van het UZ Antwerpen.

In Wallonië worden 38% meer slaapmiddelen gebruikt dan in Vlaanderen. Verder blijkt uit de meest recente Gezondheidsenquête van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) dat slaapmiddelen en kalmeermiddelen vijf keer meer gebruikt worden door laaggeschoolden dan door de hooggeschoolden. Gezondheidsverschillen kunnen moeilijk de enige oorzaak hiervan zijn. Mogelijk speelt de economische crisis een rol. Ook in eerdere enquêtes werden echter al belangrijke socio-economische verschillen in het gebruik van slaapmedicatie vastgesteld.


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram