Kwart van Vlamingen heeft slaappprobleem

nieuws 25% of 1 op 4 Vlamingen zegt dat hij of zij doorgaans slecht slaapt. Dit geldt zeker voor vrouwen, die beduidend slechtere slapers zijn dan mannen. Gevraagd naar de oorzaken van hun slechte nachtrust, geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan dat ze te veel piekeren om goed te slapen. Stress is een andere, veel voorkomende oorzaak. Ten slotte geven vrouwen ook toe dat ze vaker dan hun partner worden wakker gemaakt door de kinderen.

Dat blijkt uit een enquète naar het slaapgedrag van de Vlaming, uitgevoerd door A.Vogel. Aan het onderzoek namen 735 Vlamingen deel, waaronder 345 mannen en 390 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar.

Andere gegevens uit de enquète:
• Snurken is irritante slaapgewoonte nummer 1. Meer dan de helft van de vrouwen ergert zich aan hun snurkende partner, bij de mannen is dit een kwart. De top 3 van irritante slaapgewoontes van de bedpartner wordt vervolledigd door aan de lakens trekken en te dicht tegen de ander aan liggen. Naarmate men ouder wordt, verzoent men zich met deze vervelende gewoonten. De verklaring hiervoor kan gezocht worden in het feit dat naargelang men ouder wordt, men ook vaker op twee aparte matrassen gaat slapen...

• Iets meer dan de helft van de respondenten valt binnen 20 minuten in slaap. Bij een kleine minderheid duurt het inslapen langer dan een uur. Opvallend is dat mannen sneller in slaap vallen dan vrouwen en oudere mensen sneller inslapen dan jongere mensen. Een opvallende conclusie is dat slechte inslapers ook slechte slapers zijn: hoe langer het duurt voor men inslaapt, hoe minder goed men slaapt.

• Meer dan een derde van de Vlamingen wordt elke nacht wakker. In die groep zijn het vooral de ouderen en vrouwen die hiervan last hebben. Lichtgevoeligheid speelt hier een belangrijke rol. Hoe lichtgevoeliger men is, hoe vaker men ’s nachts wakker wordt.

• De helft van de Vlamingen heeft genoeg aan 6 tot 8 uur slaap, maar drie op tien respondenten zegt wel 8 tot 10 uur slaap nodig te hebben om te kunnen functioneren. Uit het onderzoek blijkt dat mannen minder behoefte aan slaap hebben dan vrouwen.

• Na een slechte nachtrust zegt de helft last te hebben van slapeloosheid tijdens de dag. Andere veelgehoorde klachten na slecht geslapen te hebben zijn lusteloosheid en concentratiestoornissen. Vrouwen ondervinden vaker problemen na een slechte nachtrust dan mannen. Ouderen daarentegen, hebben over het algemeen minder last nadat ze slecht geslapen hebben. Jongeren tussen 18 en 29 jaar zeggen er geen last van te hebben.

• De meeste Vlamingen ondernemen niets als ze de slaap niet kunnen vatten. Men blijft gewoon rustig liggen en wacht tot men in slaap valt. Diegenen die niet zomaar willen blijven wachten, kijken televisie, lezen een boek of staan op. Iets meer dan de helft van de respondenten voelt er trouwens weinig voor om iets te ondernemen waardoor ze permanent beter zouden gaan slapen. Als men toch iets zou overwegen om de nachtrust te bevorderen, komt een natuurlijk slaapmiddel (op basis van plantenextracten) op de eerste plaats.


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram