Vliegen bij een probleemloze zwangerschap houdt geen speciale risico’s in. Het lichaam ondergaat weliswaar een drukverschil, maar dat heeft geen invloed op de vruchtwatervliezen.
Uit een grote rondvraag blijkt dat veel toekomstige mama’s en papa’s in spe maar moeilijk hun weg vinden in het ogenschijnlijk complexe aanbod van informatie en zorg naar aanloop van de bevalling.
Na een succesvol pilootproject vorig jaar start het UZ Brussel binnenkort opnieuw met een cursus mindfulness voor zwangere vrouwen, zodat ze niet alleen beter kunnen omgaan met moeilijke ervaringen tijdens hun zwangerschap, maar ook meer kunnen genieten van de mooie momenten.
Vrouwen met zwangerschapsdiabetes weten helemaal niet dat ze het hebben. Maar onbehandeld kan de ziekte kan wel ernstige gevolgen hebben. Een goede opsporingsmethode is dus belangrijk.
Tussen week zes en tien ga je voor de eerste keer langs bij de gynaecoloog voor een eerste zwangerschapscontrole. Die zal dan een aantal onderzoeken uitvoeren. Ben jij benieuwd wat er precies gebeurt tijdens de eerste zwangerschapscontrole? Dan hebben wij het antwoord.
Tussen week 11 en 14 wordt bij een normale, niet-gecompliceerde zwangerschap een tweede zwangerschapsraadpleging bij de huisarts of gynaecoloog aangeraden. Tijdens deze raadpleging worden opnieuw een aantal onderzoeken uitgevoerd.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen wiens moeder tijdens haar zwangerschap leed aan zwangerschapsdiabetes een hoger risico lopen op hart- en vaatziekten.
De eerste keer het hartje van je baby horen kloppen is een grote mijlpaal. Maar een zwangerschapsecho geeft je nog zo veel meer informatie. Wij vertellen je wat het inhoudt en wanneer je naar het ziekenhuis moet voor zo'n echo.
Alle vrouwen met zwangerschapswens of die net zwanger zijn geworden wordt aangeraden om extra foliumzuur te nemen. Foliumzuur helpt neuraalbuisdefecten te voorkómen als het bij het begin van de zwangerschap, en liefst al op voorhand, dagelijks wordt ingenomen aan een dosis van 0,4 mg (400 µg/d).
Vrouwen met meer dan twee kinderen hebben vaker overgewicht dan vrouwen die twee of minder kinderen hebben gekregen. Bovendien blijkt uit onderzoek in Nederland dat vrouwen met hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap al op relatief jonge leeftijd een groter risico lopen op hart- en vaatziekten.
Vanaf nu zal je minstens om de twee weken op controle moeten bij je vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog. Afhankelijk van je gezondheidstoestand en eventuele bestaande gezondheidsproblemen kunnen er, naast de routine-onderzoeken, bijkomende onderzoeken gebeuren.
Kinderen die met een keizersnede geboren zijn hebben meer kans op autisme en ADHD dan kinderen die via de natuurlijke weg geboren zijn. Dat blijkt uit een Zweedse studie gepubliceerd in het vakblad JAMA.
Valproaat is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van epilepsie en bipolaire stoornissen. Het wordt ook voorgeschreven om migraine te voorkomen, hoewel dit in België geen goedgekeurde indicatie is.
Baby’s die via een keizersnede ter wereld worden gebracht, hebben vaker ziekteverwekkende bacteriën in hun darmen dan baby’s die op natuurlijke wijze zijn geboren.
De resultaten van het proefproject ‘Bevallen met verkort ziekenhuisverblijf’ zijn overwegend positief. Dat blijkt uit het rapport dat de federale overheidsdienst Volksgezondheid recent bekendmaakte.
Een paar baantjes trekken in het zwembad kan net de verkoeling zijn die je nodig hebt. Zeker als je bij hoge temperaturen zwanger bent. Maar voor het zover is, schieten de volgende dingen door je hoofd als je zwanger naar het zwembad gaat.
Naar schatting lijdt ongeveer 1 vrouw op 6 aan een postnatale depressie. Onderstaande test is niet bedoeld om een diagnose te stellen, maar kan je wel helpen om de soms tegenstrijdige gevoelens in de eerste paar weken na de bevalling op een rijtje te zetten.
Gemiddeld 4.000 calorieën per dag, ofwel 2,5 keer meer dan in rust. Dat is het maximale energieverbruik dat het menselijk lichaam aankan tijdens extreem langdurige inspanningen. De limiet van onze uithouding dus.
Het Nederlandse vijwerkingencentrum Lareb heeft een vernieuwde digitale kennisbank gelanceerd met informatie over geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
Voor die kleine spruit die straks in je leven komt, is enkel het beste goed genoeg. Maar het beste hoeft niet per se het duurste te zijn en sommige aankopen zet je best ook nog even ‘on hold’. Ontdek welk materiaal en welke outfit je nodig hebt bij de start.
Als je zwanger wilt worden is het bijhouden van je ovulatie belangrijk. Gelukkig hoef je al lang niet meer alles zelf uit te rekenen. Met ovulatie-apps op je smartphone heb je altijd en overal je gegevens bij de hand.
Het klassieke beeld van zwangerschapsmoodswings of stemmingswisselingen: hormonale vrouwen die zichzelf niet meer zijn en hun emoties totaal niet meer onder controle hebben. Maar wanneer komen die moodswings juist voor en wat doe je eraan?
Ben je allergisch voor huisstofmijt of pollen? Welke geneesmiddelen mag je dan gebruiken als je zwanger bent?
Eén gouden regel: altijd bespreken met je (huis)arts!