Cursus mindfulness helpt vrouwen ontspannen tijdens de zwangerschap

unsplash_zwanger_hart_vrouw_2019.jpg

nieuws

Onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness helpt tegen stress- en angstgevoelens, een negatieve stemming en zelfs pijn. Na een succesvol pilootproject vorig jaar start de dienst verloskunde en prenatale geneeskunde van UZ Brussel binnenkort opnieuw met een cursus mindfulness voor zwangere vrouwen, zodat ze niet alleen beter kunnen omgaan met moeilijke ervaringen tijdens hun zwangerschap, maar ook meer kunnen genieten van de mooie momenten. 
Wat houdt de cursus in?
“Het is zeker geen vervanging voor een zwangerschapscursus, deze sessies zijn complementair”, vertelt Ineke Van Mulders, gecertificeerd mindfulnesstrainer en psychologe in het UZ Brussel, die de zes groepssessies van telkens drie uren zal begeleiden. “Zwangere vrouwen hebben veel zorgen. Verloopt alles goed? Ontwikkelt de baby zich goed? Ik wil ze de basistechnieken van meditatie aanleren en ook enkele lichte yoga- en ontspanningsoefeningen aanbieden, zodat ze beter kunnen omgaan met angst- en stressgevoelens. Omdat veel jonge mama’s schrik hebben voor de bevalling, komt ook dat aspect ruim aan bod. Hoe gaan we om met die pijn? En hoe kunnen we onze geest gebruiken om die pijn te verlichten?”

Voor wie is de cursus?
“Iedereen kan zich inschrijven, in elke fase van de zwangerschap dus. Maar ik zou zeggen: hoe sneller hoe beter, want dan kan je de hele zwangerschap door de technieken toepassen. Alles wat je leert, komt trouwens daarna ook nog van pas. Zowel in de eerste maanden na de geboorte, waarbij je als kersverse gezin je draai zoekt, als bij uitdagingen of moeilijke momenten in het latere leven.” 
Praktisch
De cursus kost 150 euro (of 200 euro met partner) en vindt plaats op 25 januari, 1 februari, 8 februari, 15 februari, 22 februari en 7 maart 2020, telkens van 10 tot 13 uur, en dat in het UZ Brussel. Er is maar een beperkt aantal plaatsen, dus snel is de boodschap. Inschrijven kan telefonisch (02 476 36 68) of via mail (Ineke.VanMulders@uzbrussel.be)

Bron:
https://www.uzbrussel.be/nl/web/prenatale-geneeskunde-verloskunde/mindfulnesstraining

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram