Keizersnede verhoogt kans op autisme en ADHD

123m-pasgeb-sectio-OP-bev-02-17.jpg

nieuws

Kinderen die met een keizersnede geboren zijn hebben meer kans op autisme en ADHD dan kinderen die via de natuurlijke weg geboren zijn.  Dat blijkt uit een Zweedse studie gepubliceerd in het vakblad JAMA. De onderzoekers keken ook naar andere aandoeningen waaronder eetstoornissen, obsessief compulsieve stoornis (OCD) en leerproblemen. De kans hierop bleek niet afhankelijk van de manier waarop het kind geboren was. 

Hoe het kan dat een keizersnede de kans op autisme en ADHD verhoogt, is nog onduidelijk. Eerdere studies toonden al aan dat een keizersnede onder meer gelinkt is aan astma, allergieën, obesitas en diabetes. Mogelijk krijgt de baby via de natuurlijke weg meer goede bacteriën van de moeder mee die nodig zijn voor het immuunsysteem van het baby’tje. Hoe het precies kan dat kinderen die via een keizersnede geboren worden meer kans hebben om autisme of ADHD te ontwikkelen moet nog verder onderzocht worden. 

jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2749054
www.eoswetenschap.eu/gezondheid/keizersnede-verhoogt-kans-op-autisme-en-adhd


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram