Hoe lang moet je foliumzuur gebruiken tijdens de zwangerschap?

123-zw-buik-tablet-foliumzuur-09-19.jpg

dossier

Alle vrouwen met zwangerschapswens of die net zwanger zijn geworden wordt aangeraden om extra foliumzuur te nemen. Foliumzuur helpt neuraalbuisdefecten te voorkómen als het bij het begin van de zwangerschap, en liefst al op voorhand, dagelijks wordt ingenomen aan een dosis van 0,4 mg (400 µg/d). Een evenwichtige voeding alleen volstaat niet om deze hoeveelheid te bereiken, omdat de gewone dagelijkse voeding niet is verrijkt met folaten.

De extra inname van foliumzuur is noodzakelijk tijdens de embryonale ontwikkeling van het zenuwstelsel: op zijn minst de eerste 8 weken van de zwangerschap. Het is gedurende deze periode dat neuraalbuisdefecten, zoals spina bifida of anencefalie, kunnen optreden. 

Omdat het begin van de zwangerschap meestal niet te voorzien is, tenzij bij geassisteerde fertilisatietechnieken, raadt men aan om de inname van foliumzuur al voor de eventuele conceptie te starten, op zijn minst 8 weken voor de geplande zwangerschap of van zodra men een zwangerschap overweegt. Gezien de geringe ongewenste effecten, kan het geen kwaad om foliumzuur tot en met de 3de maand (of zelfs langer) door te nemen.

  • Bij een zwangerschap zonder verhoogd risico neem je dagelijks 0,4 mg foliumzuur in, op z’n minst 8 weken vóór de conceptie (of zodra je aan een zwangerschap denkt) tot en met de 2de à 3de maand van de zwangerschap. 
  • Bij een verhoogd risico (vrouwen met eerder geboren kinderen met een neuraalbuisdefect, het gebruik van anti-epileptica of sulfasalazine en vrouwen met diabetes of sikkelcelanemie) neem je een dagelijkse dosis van 4 mg foliumzuur in gedurende dezelfde periode. Er is geen meerwaarde om een hogere foliumzuur dosis te nemen als je geen verhoogd risico hebt.
  • Er is geen enkel gevaar om foliumzuur gedurende de gehele zwangerschap te gebruiken. Als ongewenste effecten bij de moeder zijn er soms gastro-intestinale stoornissen voor de duur van de inname.

Lees ook: Waarom moet een zwangere vrouw foliumzuur slikken?

Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram