‘Zorgpad’ geeft toekomstige ouders begeleiding op maat

unsplash_koppel_zwanger_2020.jpg

nieuws

Toekomstige ouders hebben enerzijds recht op klinische opvolging bij een gynaecoloog of vroedvrouw, anderzijds zijn er sessies waarin kinesitherapeuten of vroedvrouwen je voorbereiden op het ouderschap én dan is er ook nog medisch-sociale ondersteuning zoals die van Kind & Gezin. Uit een grote rondvraag blijkt echter dat veel mama’s en papa’s in spe maar moeilijk hun weg vinden in dit ogenschijnlijk complexe aanbod, en bovendien krijgen ze naar eigen zeggen veel tegenstrijdige informatie.

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) stelt daarom voor om zwangerschappen op te volgen met behulp van een prenataal zorgpad, dat de toekomstige ouders samen met een professionele coördinator naar keuze kunnen uitstippelen. Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk en Zweden hebben al langer zo’n concept, met groot succes.  
Wat houdt het zorgpad in?
Eigenlijk wordt er een soort plan opgesteld, zowel wat informatie als wat zorg betreft, volledig op maat van de behoeften van de ouders. Een coördinator zorgt ervoor dat alles loopt zoals het hoort en staat de ouders ook bij als ze vragen hebben. Een gedeeld elektronisch dossier, dat ter beschikking staat van alle betrokken professionals, moet de optimale samenwerking garanderen. 
Persoonlijk prenataal advies
Naast begeleiding in het bestaande aanbod, worden ook consultaties ingepland voor persoonlijk prenataal advies. Het doel van deze zogenaamde PPA's is om de toekomstige ouders alle nodig informatie te geven, zodat zij bewust kunnen beslissen over de opvolging van de zwangerschap, de bevalling en de eerste levensweken van hun kind. Een traject op maat dus, waarbij onnodige consultaties worden vermeden. Tijdens de eerste PPA, die plaatsvindt in de eerste weken van de zwangerschap, krijgen de ouders een overzicht van alle informatie en kiezen ze zelf de professionals die hen doorheen het zorgpad zullen begeleiden. Een tweede PPA volgt in het derde trimester, om de laatste details over de bevalling en het postpartum te bespreken. 

Bronnen:
www.kce.fgov.be 

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram