Hooikoorts of huisstofmijt: welke geneesmiddelen mag je tijdens de zwangerschap gebruiken?

Laatst bijgewerkt: mei 2022
96971959_M123-neusdrs-hooikoorts-allerg-03-19.png

dossier

Ben je allergisch voor huisstofmijt of pollen? Welke geneesmiddelen mag je dan gebruiken als je zwanger bent?
Voor alle behandelingen van allergische rhinitis geldt: alleen gebruiken als er klachten zijn, en eerst bespreken met je (huis)arts, ook voor middelen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn.

1. Antihistaminica

Er zijn geen negatieve effecten op de zwangerschap of het kind gevonden bij gebruik van een oraal antihistaminicum.
  • Het meest onderzocht zijn loratadine (Loratidine generiek, Claritine, Rupton), ceterizine (Ceterizine generiek, Zyrtec, Hyperreact, Cetizandoz) en enkele oudere antihistaminica als dimentideen (Fenistil). Omdat de oudere antihistaminica versuffend zijn, hebben loratadine en cetirizine de voorkeur.
  • Neussprays met antihistaminica worden liever vervangen door een oraal (tablet) antihistaminicum. Het is namelijk niet bekend of de stoffen die in de neussprays zitten, zoals azelastine (Allergodin), en levocabastine (Livostin) effecten geven op het kind of de zwangerschap. Deze middelen zijn tijdens de zwangerschap niet onderzocht.

2. Corticosteroïdneusspray

Neussprays met budesonide (Rhinocort), beclomethason (Beclometazone Apotex) en fluticason (Avamys, Flixonase, Otrivine Anti-Allergie, Vicks Anti-Allergie) kunnen in de zwangerschap gebruikt worden. Ze hebben voor zover gekend geen negatieve effecten op de zwangerschap of het kind. Deze middelen zijn uitgebreid onderzocht voor de behandeling van astma tijdens de zwangerschap.
  • Mometason (Mometasone generiek, Nasonex, Momepax) en triamcinolon (Allegra Nasal) worden bij voorkeur niet gebruikt omdat er te weinig gegevens zijn over gebruik tijdens de zwangerschap.

3. Cromoglicinezuur

Ook cromoglicinezuurneusspray kan gebruikt worden bij neusklachten door hooikoorts. Dit middel is al veelvuldig gebruikt tijdens de zwangerschap. Ook oogdruppels met cromoglicinezuur kan je veilig gebruiken.
Er zijn tot nu toe geen meldingen van effecten op het kind of de zwangerschap. Cromoglicinezuur werkt wel minder sterk dan de hiervoor genoemde behandelingen.

Meer info
www.lareb.nl
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram