darmkanker

Colonkanker-test

testen 8/08/2019

Een gezonde levensstijl vermindert het risico op dikkedarmkanker, maar de ziekte kan niet altijd voorkomen worden. Daarom is het belangrijk dat de aandoening in een vroeg stadium opgespoord wordt. Dat verhoogt de kans op volledig herstel.

lees meer »

Aspirine tegen kanker?

nieuws 27/03/2018

UZ Antwerpen is gestart met een grootschalig onderzoek, de “ASPIRIN”-trial, dat wil aantonen dat aspirine als medicijn kan ingezet worden bij de behandeling van darmkanker.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Hoger risico op darmkanker door antibiotica

nieuws 17/05/2017

Langdurig antibioticagebruik leidt tot een hoger risico op darmkanker op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het vakblad Gut BMJ. De onderzoekers gebruikten gegevens van ruim 16.000 vrouwen van 60 jaar en ouder uit de Amerikaanse Nurses Health Study.

lees meer »

ColonoKit: Nieuwe test voor darmkanker

nieuws 12/04/2017

De ColonoKit spoort darmkanker op aan de hand van een eenvoudige bloedtest. De test werd ontwikkeld door wetenschappers van het VIB en DNAlytics. Dikkedarmkanker is de derde meest voorkomende vorm van kanker ter wereld, en de tweede dodelijkste kanker.

lees meer »

Darmpoliepen: meestal onschuldig, soms kwaadaardig

Darmpoliepen: meestal onschuldig, soms kwaadaardig
dossier 28/08/2019

Een poliep is een goedaardig gezwel of aanwas in het slijmvlies. Poliepen kunnen op meerdere plaatsen ontstaan zoals de darmen, de maag, de neus en de blaas. Ze kunnen allerlei vormen (plat als een knoop, een bolletje, met een steeltje als een paddestoel...) en maten hebben, van enkele millimeters tot enkele centimeters groot.

lees meer »

Zijn darmpoliepen gevaarlijk?

nieuws 29/12/2016

Meestal zijn darmpoliepen onschuldig. Maar soms kunnen ze kwaadaardig worden en dikkedarmkanker (colorectale kanker) veroorzaken. Probleem is dat men aan de buitenkant van de poliep niet kan zien of hij onschuldig is of niet. Dit blijkt pas nadat het weefsel van de poliep is onderzocht.

lees meer »

Forse stijging dikkedarmkanker in Vlaanderen

nieuws 8/02/2021

In 2014 werden in België 67.820 nieuwe diagnoses van kanker gesteld, waarvan 35.948 bij mannen en 31.872 bij vrouwen. De drie meest frequente tumoren bij mannen zijn nog steeds prostaat-, long- en dikkedarmkanker. Bij vrouwen zijn dit borst-, dikkedarm- en longkanker.

lees meer »

Metabool syndroom voorspelt darmkanker

nieuws 12/12/2022

Grootschalige data-analyse heeft een nieuwe voorspeller voor darmkanker aangewezen: het metabool syndroom. Dat blijkt uit een model dat ontwikkeld is aan de universitaire ziekenhuizen UMC Utrecht, LUMC en VUmc.

lees meer »

Wat zijn de symptomen van dikkedarmkanker?

nieuws 8/02/2021

Dikkedarmkanker begint vaak met poliepen in de darm. Een poliep is een kleine zwelling aan de binnenkant van de dikke darm. Poliepen zijn meestal goedaardig en geven vaak geen klachten. Soms groeien de poliepen uit tot kanker. Dit is een heel langzaam proces.

lees meer »

Hoe groot is uw kans op dikkedarmkanker?

nieuws 29/02/2016

Ongeveer 1 op 20 Belgen krijgt dikkedarmkanker. 19 op 20 krijgt het dus niet. Alleen valt vooraf niet te voorspellen of u bij die 19 behoort. Er is geen eenduidige oorzaak voor het ontwikkelen van darmkanker. Verschillende factoren dragen hiertoe bij, maar ze zijn nog niet allemaal bekend.

lees meer »

Video: Wat is dikkedarmkanker?

video 22/12/2021

In deze animatie leggen we uit wat dikkedarmkanker is en wat de symptomen ervan zijn. We bespreken wanneer je een verhoogd risico hebt op kanker in de dikke darm en hoe de diagnose wordt gesteld.

lees meer »

Bevolkingsonderzoek kanker: positieve resultaten

nieuws 2/12/2015

In 2014 kregen 406.913 vrouwen een uitnodiging voor een screeningsmammografie. Bijna de helft (48%) ging hierop in. Telt men daar de vrouwen bij die buiten het bevolkingsonderzoek een screeningsmammografie krijgen of die uitgesloten zijn van deelname (bijvoorbeeld omdat ze in behandeling zijn), dan betekent dat 65%.

lees meer »

Minder controle bij familiaire darmkanker veilig

nieuws 2/12/2015

Mensen met familiaire dikkedarmkanker kunnen hun darmen elke vijf à zes jaar laten controleren op voorstadia van darmkanker. Die frequentie is hoog genoeg om ontsporende cellen tijdig te ontdekken en te verwijderen, blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

lees meer »

Minder overlijdens door darmkanker in België

nieuws 4/11/2015

Vandaag eist darmkanker bijna een derde minder slachtoffers dan 20 jaar geleden. Dat zijn elk jaar 1000 mannen en 800 vrouwen die niet overlijden door deze ziekte. België hoort daarmee bij de beste van de Europese klas, naast Duitsland en Groot-Brittannië.

lees meer »

Preventie kankerscreening redt levens

nieuws 15/10/2015

Het bevolkingsonderzoek naar borst-, baarmoederhals- en darmkanker in Vlaanderen redt levens en is een goede investering voor onze bevolking. In totaal kunnen over een periode van 20 jaar naar schatting 10.700 overlijdens ten gevolge van kanker worden vermeden door de preventieve bevolkingsonderzoeken:

lees meer »

Zonlicht vermindert kans op darmkanker

nieuws 8/02/2021

Dagelijks kort de zon in gaan remt de groei van darmtumoren. Dat ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) door muizen aan UV-straling bloot te stellen.

lees meer »

Nieuwe studies bevestigen belang van screening darmkanker

nieuws 8/02/2021

Een aantal nieuwe studies bevestigen het belang van een veralgemeende screening op darmkanker Vanaf oktober 2013 kunnen alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar in Vlaanderen gratis deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker (colorectale kanker).

lees meer »

Screening op erfelijke darmkanker kan veel beter

nieuws 15/07/2022

Bij patiënten met een verhoogd familierisico op darmkanker is het noodzakelijk om familieleden door te verwijzen voor onderzoek of screening. De familieleden hebben namelijk een verhoogde kans om darmkanker te krijgen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram