Een op tien Vlamingen heeft verdachte uitslag darmkankertest

nieuws In 2013 kregen 241 274 Vlamingen een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Dat leverde 117.579 stoelgangstalen op (48.7%). 11.886 deelnemers (10,1%) kregen te horen dat er een verdachte hoeveelheid onzichtbaar bloed in de stoelgang aanwezig was. Zij werden doorverwezen voor verder onderzoek. Bij een kleine 10% werd uiteindelijk een tumor gevonden.

Het percentage afwijkende stoelgangtesten lag hoger dan verwacht, maar dat komt wellicht omdat gestart werd met de oudere leeftijdsgroepen. Er zijn ook meer afwijkende resultaten bij mannen (12,5%) dan bij vrouwen (7,8%). Beide fenomenen zijn normaal: dikkedarmkanker komt meer voor bij oudere leeftijdsgroepen en bij mannen.

Baarmoederhalskanker
Ook het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker is vorig jaar gestart. Vrouwen tussen 25 en 64 jaar krijgen om de drie jaar een uitnodiging. Het belang van het bevolkingsonderzoek is vooral belangrijk om vrouwen te bereiken die zich voordien niet of onregelmatig lieten onderzoeken. In 2013 lieten 56,9% vrouwen zich onderzoeken. Het streefdoel is 65% tegen 2020. Bijna acht op de tien (77.76%) uitstrijkjes werden afgenomen door de gynaecoloog en 17.69% door de huisarts. 6.3 % van de genomen uitstrijkjes vertoonden een afwijkend resultaat.

Borstkanker
Het bevolkingsonderzoek voor vroegtijdige opsporing van borstkanker in de doelgroep 50-69 jarigen bestaat al 13 jaar. In 2013 steeg het aantal digitale screeningsmammografieën verder tot 88,7 % van het totaal aantal screeningsmammografieën. Dit zorgt er mee voor dat de vrouwen sneller het resultaat van hun onderzoek krijgen, wat voor minder onrust zorgt. Minder vrouwen kregen in 2013 een vals positief resultaat.

Meer info
www.bevolkingsonderzoek.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram