Hoger risico op darmkanker door antibiotica

123-versch-pillen-ab-antibiotica-05-17.jpg

nieuws Langdurig antibioticagebruik leidt tot een hoger risico op darmkanker op latere leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het vakblad Gut BMJ.

De onderzoekers gebruikten gegevens van ruim 16.000 vrouwen van 60 jaar en ouder uit de Amerikaanse Nurses Health Study. Vrouwen die ten minste twee maanden antibiotica gebruikt hadden tussen hun 20ste en 60ste levensjaar bleken ten opzichte van niet-gebruikers een verhoogd risico op darmkanker te hebben na hun 60ste levensjaar. Het gebruik van antibiotica in de afgelopen vier jaren zorgde niet voor een verhoogd risico.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn in overeenstemming met de resultaten van eerdere studies. Het is bekend dat antibiotica de darmflora tijdelijk veranderen, wat mogelijk een rol speelt in het ontstaan van kanker.
Hierbij moet wel aangestipt worden dat met dit type onderzoek alleen een mogelijk verband kan worden aangetoond, niet dat het effectief om een oorzakelijk verband gaat. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat de mensen die antibiotica moeten nemen om een of andere reden vatbaarder zijn voor kanker.

Laatst bijgewerkt: mei 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram