Vlaanderen wil meer mensen screenen op baarmoederhals-, borst- en dikkedarmkanker

123-txt-cancer-fluo-gr-170_12.jpg

nieuws Momenteel organiseert Vlaanderen drie bevolkingsonderzoeken naar kanker: baarmoederhals-, borst- en dikkedarmkanker.

1. Het bevolkingsonderzoek naar borstkanker startte op 15 juni 2001. Vrouwen tussen 50 en 69 jaar worden daarbij om de twee jaar uitgenodigd voor een gratis mammografie. In 2011-2012 nam 51,2% van de vrouwen deel aan dit onderzoek. Tegen 2020 moet dat 75% zijn.
2. Het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker loopt sinds juni 2013. Vrouwen van 25 tot en met 64 jaar worden alle drie jaar door het Centrum voor Kankeropsporing uitgenodigd om een uitstrijkje te laten nemen door hun arts. 57.2% van de vrouwen uit de doelgroep lieten de laatste drie jaren een uitstrijkje nemen (de totale doelgroep telt 2.27 miljoen vrouwen). Voor deze screening wodt gestreefd naar 65% deelnamegraad tegen 2020.
3. Het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker is gestart in oktober 2013. Het onderzoek wordt gefaseerd ingevoerd zodat tegen eind 2015 alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar uitgenodigd zijn. Wat dikkedarmkanker betreft, heeft tot nu ongeveer 33% van de uitgenodigde personen deelgenomen. Dat laatste cijfer is nog zeer voorlopig: het bevolkingsonderzoek is nog maar net gestart en voorlopig zijn nog maar enkel de oudste leeftijdsgeroepen uitgenodigd. Het streefcijfer bedraagt 60% tegen 2020.

Een hoge participatiegraad is bij een bevolkingsonderzoek belangrijk om gezondheidswinst te realiseren. Er zijn hiervoor extra inspanningen nodig. Daarom werd een actieplan opgesteld. Het optimaliseren van de kwaliteit van de drie bevolkingsonderzoeken krijgt absolute prioriteit in het actieplan. Ook sensibilisering krijgt in dit actieplan veel aandacht. Een deel van de bevolking en ook van de gezondheidswerkers zijn zich nog onvoldoende bewust van de doelen, de zinvolheid en de werkingswijze van bevolkingsonderzoeken naar kanker, waardoor de bekendheid en deelname aan bevolkingsonderzoeken te beperkt blijft. De participatiegraad verschilt ook vaak per gemeente en regio en is functie van de sociaal-economische sterkte. Belangrijk is ook dat wie uitgenodigd wordt correcte, duidelijke en voldoende informatie (met voor- en nadelen van het onderzoek) krijgt zodat hij of zij een bewuste keuze kan maken om al dan niet deel te nemen.

Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram