Statines verlagen kans op darmkanker

123-cholest-gevaarl-statines-170_12.jpg

nieuws Statines, dat zijn cholesterolverlagende geneesmiddelen, kunnen in sommige gevallen de kans op darmkanker met 36 procent te kunnen verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek aan de universiteit van Leiden. Statines werken niet wanneer in de cellen een bepaald eiwit ontbreekt, wat bij zo’n 30 tot 40 procent van de darmtumoren het geval is.

Volgens het onderzoek zouden statines preventief kunnen toegediend worden aan mensen met een verhoogde kans op darmkanker, bijvoorbeeld omdat het in de familie voorkomt of ze er al een keer eerder door getroffen zijn. Bij zo’n 20 procent komt de ziekte terug. Bij mensen met een verhoogd risico op darmkanker wegen de voordelen eerder op tegen de nadelen van elke dag een pil slikken terwijl je nog niet ziek bent, aldus het onderzoek. Voordeel is dat de pillen ook beschermen tegen hart- en vaatziekten, waaraan ongeveer dezelfde risicofactoren bijdragen: een westerse leefstijl met weinig beweging en een dieet met veel vlees en weinig groenten en fruit.

Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram