Wie moet zich preventief laten onderzoeken op de aanwezigheid van darmpoliepen?

123m-darmpoliep-polypect-wegn-01-17.jpg

nieuws Darmpoliepen geven vaak geen klachten en men weet dan ook vaak niet dat men darmpoliepen heeft. Ook als ze kwaadaardig zijn kan het nog een hele tijd duren voordat er klachten ontstaan.
Daarom wordt voor sommige mensen aangeraden om zich preventief te laten onderzoeken, ook als ze geen enkele klacht hebben die wijst op poliepen (of darmkanker). Op die manier kunnen eventuele poliepen in een vroeg stadium verwijderd worden en kan darmkanker voorkomen worden.

1. U bent tussen 56 tot en met 74 jaar: om de twee jaar een ontlastingsonderzoek (iFOBT)
Sinds 2013 ontvangen alle mannen en vrouwen van 56 tot en met 74 jaar om de 2 jaar een uitnodiging om zich gratis te laten testen op darmkanker.
Dat gebeurt door een ontlastingsonderzoek waarbij zeer kleine hoeveelheden bloed in uw ontlasting worden opgespoord (Fecaal Occult Bloed Test of iFOBT). Hiermee kunnen ook sommige poliepen opgespoord worden.
Door dit bevolkingsonderzoek zouden jaarlijks ongeveer 400 overlijdens als gevolg van dikkedarmkanker kunnen worden voorkomen.
Als er bij ontlastingsonderzoek bloed wordt aangetroffen (ongeveer 5 % van alle testen), zal in de meeste gevallen een bijkomend kijkonderzoek (endoscopie) gebeuren.

Alle informatie over het bevolkingsonderzoek vindt u op: https://www.bevolkingsonderzoek.be/dikkedarmkanker/
• Op dit moment wordt nagegaan of het gratis preventieve onderzoek kan uitgebreid worden vanaf 50 jaar, zoals door de Europese Unie wordt aanbevolen.
• Bespreek met uw arts of u vanaf 50 jaar een (betalende) ontlastingstest moet laten uitvoeren.
• Of het nog zin heeft om u na de leeftijd van 75 jaarte laten testen, moet individueel beslist worden in overleg met uw (huis)arts.

2. U hebt reeds poliepen of darmkanker gehad: coloscopie vanaf 40 jaar
Indien u reeds poliepen of darmkanker hebt gehad, wordt aangeraden om vanaf de leeftijd van 40-50 jaar tot 75 jaar om de vijf jaar een coloscopie (endoscopisch darmonderzoek) te laten uitvoeren.

3. U hebt nog geen poliepen of darmkanker gehad: coloscopie vanaf 50 jaar?
In sommige aanbevelingen wordt bij gezonde mensen zonder een voorgeschiedenis van poliepen of darmkanker een preventief endoscopisch darmonderzoek (coloscopie of sigmoïdoscopie) aangeraden vanaf 50-55 jaar, en dit om de vijf à tien jaar.
Over het nut/risico hiervan bestaat geen overeenstemming. Dit wordt daarom niet algemeen aangeraden, onder meer omdat het een belastend onderzoek is waaraan risico's zijn verbonden. Na de leeftijd van 75 jaar wordt het alleszins afgeraden.
Bespreek dit met uw arts.

4. U hebt een familielid met adenomen of darmkanker: coloscopie vanaf 40 jaar
Aangeraden wordt om vanaf de leeftijd van 40-45 jaar (of tien jaar nadat bij uw familielid adenomen of darmkanker werden vastgesteld) om de vijf à tien jaar een coloscopie te laten uitvoeren, en dit tot de leeftijd van 75 jaar:
een eerstegraadsverwant (ouder, broer of zus, kind) met adenomen of dikdarmkanker voor de leeftijd van 50-60 jaar;
• twee of meer eerstegraads familieleden met adenomen of dikdarmkanker, ongeacht de leeftijd.
Bespreek dit met uw arts.

5. U bent (vermoedelijk) drager van een sterke genetische aanleg voor darmkanker:
Erfelijkheidsonderzoek
Bij mensen van wie, op basis van de familiegeschiedenis, vermoed wordt dat zij een sterke genetische aanleg voor darmkanker hebben (zie hoger), kan met een bloedonderzoek nagegaan of zij het voor deze ziekte afwijkende gen hebben (DNA-onderzoek).
Bespreek dit met uw arts.

Preventieve coloscopie
Familiaire adenomateuze polyposis (FAP) en andere vormen van polyposis: vanaf de leeftijd van 10-12 jaar jaarlijks of om de twee jaar een coloscopie.
Zie ook: Dossier 'Adenomateuse polyposis (FAP en MAP): oorzaak van erfelijke dikkedarmkanker'

Ziekte van Lynch of Hereditair NonPolyposis Colorectaal Carcinoom (HNPCC): vanaf de leeftijd van 20-25 jaar (of 10 jaar voor de leeftijd waarop bij een familielid deze aandoening werd vastgesteld) om de twee jaar een coloscopie.
Zie ook: Dossier 'Lynch-syndroom of Erfelijke niet-polyposis dikkedarmkanker (HNPCC)'
Bespreek dit met uw arts.

6. U lijdt aan een chronische darmontsteking
Indien u aan een chronische darmontsteking lijdt (colitis ulcerosa, ziekte van Crohn) wordt om de één à twee jaar een colonoscopie aangeraden vanaf ± 8-15 jaar na het begin van de ziekte.
Bespreek dit met uw arts.
Zie ook dossier: 'Darmpoliepen: meestal onschuldig, soms kwaadaardig'


Laatst bijgewerkt: december 2016
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram