Minder overlijdens door darmkanker in België

Laatst bijgewerkt: november 2015
123-tek-anatom-darmca-11-15.jpg

nieuws Vandaag eist darmkanker bijna een derde minder slachtoffers dan 20 jaar geleden. Dat zijn elk jaar 1000 mannen en 800 vrouwen die niet overlijden door deze ziekte. België hoort daarmee bij de beste van de Europese klas, naast Duitsland en Groot-Brittannië. De cijfers zijn afkomstig van een studie die in het British Medical Journal (BMJ) verscheen. Het Belgische Jules Bordet instituut werkte mee aan de studie.

Deze daling van de overlijdens door darmkanker vindt in heel Europa plaats. Er zijn wel nog enkele verschillen. Nederland en Zweden moeten het stellen met een daling van 17%, en in Oost-Europeaan blijft de sterfte stabiel.
Volgens het BMJ zijn het de landen met de beste preventie die de beste resultaten boeken.

De daling kan deels verklaard worden door darmkankerscreening (systematisch bij een hele bevolkingsgroep of individueel op eigen vraag). De genezingskansen van deze kankers kunnen gevoelig stijgen wanneer hij tijdig ontdekt en behandeld wordt. Heel wat huisartsen bieden hun patiënten individuele screening aan en sinds enkele jaren bieden de verschillende overheden ook systematische screening in de bevolkingsonderzoeken aan, ondersteund door sensibiliseringscampagnes.

Naast deze screeningsprogramma’s houdt België er ook performante behandelingen op na, er zijn gespecialiseerde multidisciplinaire teams ontstaan en er is een grote technologische vooruitgang geboekt.
Een derde factor die de daling van de sterfte mee kan verklaren, is een betere opvolging van de erfelijke vormen van darmkanker.

Primaire preventie (de leefstijl) kan ook een belangrijke rol spelen bij het verminderen van de overlijdens door darmkanker. Onze levensstijl evolueert in de foute richting, zowel wat betreft overgewicht als een zittend leven.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram