Online verwijstest voor erfelijke darmkanker

nieuws Veel mensen hebben een erfelijk verhoogd risico om (opnieuw) darmkanker te krijgen, vaak zonder het te weten. Daarom is het belangrijk dat mensen met een verhoogd familiair darmkankerrisico tijdig worden opgespoord en doorverwezen voor preventieve maatregelen zoals darmonderzoeken en/of erfelijkheidsonderzoek. In de praktijk wordt maar twaalf tot dertig procent van de mensen met een verhoogd familiair darmkankerrisico doorverwezen voor preventieve maatregelen.

Onderzoekers van het Radboud Universitair Medisch Centrum hebben daarom een gratis digitale verwijstest ontwikkeld voor artsen en andere zorgverleners om mensen met een verhoogd familiair darmkankerrisico beter te herkennen en te verwijzen. De verwijstest geeft bij meer dan negentig procent van de darmkankerpatiënten met een verhoogd familiair risico het juiste advies, zo blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in Colorectal Disease.

De verwijstest is gratis beschikbaar via www.umcn.nl/Informatievoorverwijzers en als app voor Apple en Android.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram