functionele voeding

Componenten van het gebruikelijke dieet die gezondheidsvoordelen kunnen bieden bovenop de elementaire voedingsstoffen. Voorbeelden van functionele voedingsmiddelen zijn soja, noten, chocolade en veenbessen. Soja bijvoorbeeld, voorziet niet alleen in eiwitten, maar ook in fyto-oestrogenen, welke bijdragen tot het verminderen van het totaal aan cholesterolgehalte in het bloed, door het verlagen van de LDL-cholesterol.

170 artikels over functionele voeding , per
Bekijk

Afrodisiaca: mythe of realiteit

Afrodisiaca: mythe of realiteit
dossier 1/09/2018

Omdat het onvermogen tot erectie of tot ejaculatie door mannen altijd al als zeer frusterend en stigmatiserend wordt ervaren, is het niet te verwonderen dat door de eeuwen heen in talrijke rituelen en volksgebruiken middeltjes zijn beschreven die tot doel hadden de mannelijke...

lees meer »

Geen gezondheidsclaims voor Dextro Energy

Geen gezondheidsclaims voor Dextro Energy
nieuws 30/06/2017

De Duitse fabrikant Dextro Energy mag zijn druivensuiker niet gezond noemen en zijn glucosetabletjes niet aanprijzen als natuurlijke energiebron. Dit is bepaald door het Hof van Justitie van de Europese Unie.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.

Vitamineclaims op ongezonde producten

Vitamineclaims op ongezonde producten
nieuws 30/12/2016

In totaal 76 procent van de voedingsmiddelen waarop een vitamineclaim staat, is niet gezond. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Foodwatch. Het gaat vooral om producten voor kinderen zoals koekjes, frisdrank, ijsjes en energiedrankjes.

lees meer »

Helpt kippensoep echt tegen een verkoudheid?

Helpt kippensoep echt tegen een verkoudheid?
nieuws 14/12/2016

Kippensoep wordt al eeuwenlang aangeprezen als een remedie tegen een verkoudheid. Maar klopt dat wel? Eigenlijk weten we het niet bij gebrek aan wetenschappelijke bewijzen. Er zijn wel enkele studies uitgevoerd.

lees meer »

Granaatappel: superfruit?

Granaatappel: superfruit?
nieuws 10/08/2016

Als we sommige berichten op internet en in tijdschriften mogen geloven, dan is de granaatappel een ‘bom van sterke antioxidanten’ die ‘ons beschermt tegen de “lage graad” of “stille” ontsteking die leidt tot aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, dementie, gewrichtsklachten en kanker’ en ‘op verschillende manieren helpen ernstige ziekten te voorkomen of te vertragen’.

lees meer »

Hoe gezond is broccoli?

Hoe gezond is broccoli?
nieuws 5/08/2016

Geregeld duiken berichten op over de vele gezondheidsvoordelen van broccoli (en andere koolsoorten zoals spruitjes): ze zouden beschermen tegen verschillende kankers, een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes kunnen voorkomen, goed zijn voor de ogen en het geheugen enzovoorts.

lees meer »

Soja en rode klaver tegen overgangsklachten?

Soja en rode klaver tegen overgangsklachten?
nieuws 22/07/2016

Vrouwen die last hebben van opvliegers en vaginale droogheid kunnen tijdens de overgang in beperkte mate baat hebben bij het eten van sojarijke voeding en rode klaver. Ook extracten van deze middelen in supplementen verminderen de frequentie van deze klachten in lichte mate.

lees meer »

Nitraatrijke groenten hebben gunstig effect op bloeddruk

Nitraatrijke groenten hebben gunstig effect op bloeddruk
nieuws 20/05/2016

Nitraatrijke groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten, verlagen de bloeddruk. Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Nutrition. Dat heeft te maken met de verhoogde inname van nitraat dat in het lichaam wordt omgezet in nitriet.

lees meer »

Is spelt gezond en tarwe ongezond?

Is spelt gezond en tarwe ongezond?
nieuws 22/12/2015

Spelt(brood) is de laatste tijd een echte hype. Het zou veel gezonder, lichter verteerbaar zijn en veel minder calorieën bevatten dan tarwe en andere graansoorten. Het zou ook de enige graansoort zijn die 'niet verzurend' werkt in uw lichaam,

lees meer »

Wie veel vis eet heeft minder kans op depressie

Wie veel vis eet heeft minder kans op depressie
nieuws 4/10/2015

Nieuw onderzoek bevestigt dat mensen die veel vis eten, en dan vooral vette vis, minder kans hebben op een depressie. Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Epidemiology and Community Health.

lees meer »

Knoflook, meer dan een smaakmaker?

Knoflook, meer dan een smaakmaker?
dossier 6/08/2015

Knoflook is bekend als een pittige smaakmaker maar lijkt ook al sinds mensenheugenis een medicinale doeal. Het is zogezegd goed voor het hart, de bloedvaten en de cholesterol, koude handen en voeten, het geheugen en de vitaliteit.

lees meer »

Hoe gezond zijn noten?

Hoe gezond zijn noten?
nieuws 15/07/2015

Mensen die elke dag 10 gram noten of pinda's eten leven gemiddeld langer dan mensen die geen noten of pinda's eten: hun sterftekans lag gemiddeld 23 procent lager. Minder dan 5 en meer dan 10 gram leidt niet tot nog kleinere sterftekans kans.

lees meer »

Wat is de beste sportdrank?

Wat is de beste sportdrank?
nieuws 23/05/2015

Als u sport verliest u veel vocht. U kunt tot 2 liter per uur verliezen. Het is daarom belangrijk voldoende water te drinken. Water bevat geen calorieën en vult het verloren vocht weer aan.

lees meer »

Vegetarisch eten doet gewicht verliezen

Vegetarisch eten doet gewicht verliezen
nieuws 19/05/2015

Mensen die vegetarisch gaan eten, verliezen gemiddeld 3,4 kg lichaamsgewicht. Dat blijkt uit een analyse van 15 onderzoeken naar de relatie tussen een vegetarisch eetpatroon en gewichtsverlies.

lees meer »

Een avocado per dag als cholesterolpil?

Een avocado per dag als cholesterolpil?
nieuws 8/02/2015

Eén avocado per dag als onderdeel van een gezonde, matig vetrijke voeding, haalt de “slechte” LDL-cholesterol flink naar beneden. Dat blijkt uit een studie in het gezaghebbende tijdschrift Journal of the American Heart Association.

lees meer »

Plantensterolen hebben gunstig effect op de lever

Plantensterolen hebben gunstig effect op de lever
nieuws 21/01/2015

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Maastricht UMC+ hebben ontdekt dat plantensterolen en -stanolen die aan sommige cholesterolverlagende voedingsmiddelen worden toegevoegd, mogelijk een gunstig effect hebben op het voorkomen van leverziektes.

lees meer »

Beschermt melk tegen diabetes?

Beschermt melk tegen diabetes?
nieuws 15/11/2014

Een recente studie van Lund University bij ruim 27.000 Zweden bevestigt dat melk en melkproducten het risico op diabetes type 2 helpt verlagen. De studie werd voorgesteld op het jaarcongres van de Europese Diabetesvereniging (EASD).

lees meer »

De kracht van de peulvucht

De kracht van de peulvucht
nieuws 25/10/2014

Peulvruchten zijn een belangrijke bron van koolhydraten en andere voedingsstoffen, ze kunnen op tal van manieren, vers of gedroogd en in tal van gerechten gebruikt worden en kunnen bovendien vlees vervangen in een maaltijd.

lees meer »
170 artikels over functionele voeding , per
Bekijk
Wat denk jij?

Na het eten van asperges kan de urine een uitgesproken geur hebben.

  • Juist
  • Fout


pub