Vitamineclaims op ongezonde producten

Laatst bijgewerkt: december 2016
123-pil-supplem-fruit-funct-food-viatm-12-16.jpg

nieuws In totaal 76 procent van de voedingsmiddelen waarop een vitamineclaim staat, is niet gezond. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Foodwatch. Het gaat vooral om producten voor kinderen zoals koekjes, frisdrank, ijsjes en energiedrankjes.

De meeste vitamineclaims werden gevonden op zoete fris- en vruchtendranken (147 producten) en vruchtensappen (58). Maar ook op producten als koekjes (11), ijsjes (5) en energydrinks (7) vond foodwatch vitamineclaims. Het gaat hier in de meeste gevallen om toegevoegde vitaminen, niet om van nature aanwezige vitaminen. Bij verse groenten en fruit werd slechts op 26 producten een vitamineclaim gevonden. Daarmee betrof maar 6% van de producten met een vitamineclaim, verse groente of fruit.

Aan de 'ongezonde' producten worden volgens het onderzoek vaak vitamines toegevoegd waarna met een prominente vitamineclaim op de verpakking een gezonder imago wordt verkregen. Volgens Foodwatch staat er opmerkelijk genoeg op bijvoorbeeld groenten en fruit zelden vitamineclaims.

"Vitamineclaims doen daarmee exact het tegenovergestelde van wat met deze claims werd beoogd. Ze zijn bedoeld om consumenten te helpen een gezonde keuze te maken. In de praktijk verleiden ze mensen echter juist om junkfood te kopen", stelt Foodwatch.
U kunt het volledige rapport downloaden op de website van Foodwatch.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram