De onmiskenbare impact van onze darmgezondheid op lichaam en geest

In dit artikel
De onmiskenbare impact van onze darmgezondheid op lichaam en geest

dossier

Heel wat mensen kampen met een opgeblazen buik, constipatie, huidproblemen of voedselintoleranties. Goed voor onze darmen zorgen is belangrijk en kan een deel van de oplossing zijn. Het belang van een gezond darmmicrobioom wordt helaas nog te vaak onderschat. 

Advertisement

Waarom is darmgezondheid zo belangrijk?

Onze darmen bevatten miljarden micro-organismen die samen het darmmicrobioom vormen. Bij die micro-organismen zitten zowel nuttige en schadelijke soorten en ons lichaam streeft voortdurend naar een gezonde balans, maar factoren zoals voeding, lichaamsbeweging en zelfs genetica kunnen de samenstelling en diversiteit van dat microbioom beïnvloeden. Uit alsmaar meer onderzoek blijkt dat een onevenwicht in die balans een impact heeft op hoe we ons voelen, zowel fysiek als mentaal. Je darmen doen dus veel meer dan helpen bij de spijsvertering. 

  • Wetenschappers spreken bijvoorbeeld van de darm-hersen-as of de nervus vagus, een ‘communicatiekanaal’ tussen de hersenen en de darmen. De darmflora speelt een rol in de biochemische signalering tussen het maag-darmkanaal en het centrale zenuwstelsel. Langs die weg kunnen darmbacteriën berichten sturen naar ons brein en zo het zenuwstelsel stimuleren. Sommige darmmicroben kunnen ook hormonen en neurotransmitters produceren die identiek zijn aan die van de mens, zoals serotonine, het ‘gelukshormoon’. Onze darmgezondheid is dus rechtstreeks gelinkt aan onze geestelijke gezondheid. 
  • En wist je dat meer dan 70% van de immuuncellen in het maagdarmkanaal liggen? Een goede darmgezondheid helpt je immuunsysteem te versterken, waardoor het beter voorbereid is om ziekten en infecties te bestrijden.
  • Daarnaast zou volgens sommige studies een onevenwichtig darmmicrobioom onder andere bijdragen tot slaapproblemen, huidirritatie, voedselintoleranties, gewichtsschommelingen en een slechte adem. Ook een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, brandend maagzuur en nachtelijke stoelgang zouden kunnen wijzen op een onevenwichtig darmmicrobioom. Je darmgezondheid verbeteren is echter niet zo moeilijk. 

Hoe kan je de darmgezondheid verbeteren?

  • Probiotica 
De WHO definieert probiotica als goede bacteriën die bij voldoende inname een gunstig effect op de gezondheid hebben (naast de traditionele voedingseffecten). Er zijn verschillende stammen (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus rhamnosus...), die elk specifieke voordelen hebben. Aarzel niet om je arts te raadplegen voor meer informatie over dit onderwerp. 
Deze levende micro-organismen komen van nature voor in het voedsel dat we eten. Probiotica zitten in gefermenteerd voedsel en in yoghurt zoals Activia. De in Activia yoghurt aanwezige fermenten vergemakkelijken de vertering van de lactose in het product bij mensen die deze moeilijk kunnen verteren*.

  • Eet voldoende vezels
Vezels komen onverteerd in de darmen aan waar ze dienen ze als voedingsbron voor de bacteriën die in onze darm leven. Daarnaast helpen bepaalde voedingsvezels ook vocht aan te trekken, waardoor de ontlasting soepel blijft. Vezels zitten onder andere in groenten, fruit, volkoren graanproducten en peulvruchten, maar kunnen ook toegevoegd worden aan voedingsmiddelen die in principe maar weinig vezels bevatten.

  • Drink elke dag 1,5 à 2 liter water 
Water brengt niet alleen voedingsstoffen rond in je lichaam, het zorgt er ook voor dat afvalstoffen en gifstoffen worden afgevoerd. Of je nu warm of koud water drinkt, maakt niet veel uit, maar genoeg drinken is dus essentieel. Hydratatie is ook belangrijk voor de werking van de darmen. Voldoende vocht drinken bevordert de stoelgang en zorgt bovendien voor een regelmatige stoelgang.
Door meer water, vezels en probiotische voedingsmiddelen toe te voegen aan je dagelijkse routines zet je dus een stap in de goede richting om positief bij te dragen aan je welzijn. 

* Te consumeren als onderdeel van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

In samenwerking met Activia

Bronnen:
Digestive Diseases Statistics for the United States | NIDDK (nih.gov) 
The Skin and Gut Microbiome and Its Role in Common Dermatologic Conditions - PMC (nih.gov)
Sleep, circadian rhythm, and gut microbiota - PubMed (nih.gov) 
Microbiota and Malodor-Etiology and Management - PubMed (nih.gov)


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram