Tamme kastanjes: voordelen voor je gezondheid

dossier Naast het feit dat ze een heerlijke herfsttraktatie zijn, zijn tamme kastanjes ook buitengewoon goed voor je gezondheid. Ze verdienen dus zeker hun plaats op jouw bord. Nog niet overtuigd? Laat dit overzicht van de gezondheidsvoordelen van de tamme kastanje je eventuele twijfels wegnemen.

Lees ook: Hoe gezond zijn noten?

Wat zijn tamme kastanjes?

getty_kastanje_noten_2023.jpg

© Getty

Tamme kastanjes zijn de eetbare vruchten van de tamme kastanjeboom, die inheems is in Europa. Ze zijn te herkennen aan hun stekelige bolster en glanzende bruine noten aan de binnenkant. 

Lees ook: Geef kinderen jonger dan zes jaar geen noten

De gezondheidsvoordelen van tamme kastanjes

Een bron van gezonde voedingsstoffen 

Tamme kastanjes zijn niet alleen lekker, maar ook rijk aan voedingsstoffen. Ze bevatten complexe koolhydraten, vezels en essentiële mineralen zoals kalium, magnesium en ijzer. Deze noten zijn ook rijk aan vitamines, waaronder vitamine C, vitamine B6 en foliumzuur. Een handvol tamme kastanjes kan bijdragen aan een evenwichtige voeding en je voorzien van de benodigde bouwstenen voor een optimale gezondheid.

Bevorderen van een gezonde spijsvertering 

Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van tamme kastanjes is hun vermogen om de spijsvertering te bevorderen. De vezels in kastanjes helpen bij een gezonde spijsvertering en kunnen obstipatie voorkomen.

Ondersteuning voor een gezond hart

Tamme kastanjes bevatten een aanzienlijke hoeveelheid kalium, wat gunstig is voor het hart. Kalium helpt de bloeddruk onder controle te houden en vermindert het risico op hartaandoeningen.
Naast kalium bevatten tamme kastanjes ook antioxidanten zoals vitamine C en polyfenolen. Deze antioxidanten beschermen het hart tegen schadelijke vrije radicalen en ontstekingen.

Gewichtsbeheersing 

Als je graag wat kilo’s kwijtspeelt of je best doet om op gewicht te blijven, kunnen tamme kastanjes een geweldige aanvulling zijn op je dieet. Ze zijn calorierijk, maar dankzij hun vezelgehalte kunnen ze je langer een vol gevoel geven, waardoor je minder behoefte hebt aan tussendoortjes.

Boost voor het immuunsysteem 

In de herfst en winter kunnen we wel wat extra ondersteuning voor ons immuunsysteem gebruiken. Vitamine C in tamme kastanjes speelt een cruciale rol bij het versterken van het immuunsysteem en het afweren van verkoudheid en griep.

Bloedsuikerregulatie

Mensen met diabetes of mensen die hun bloedsuikerspiegel willen stabiliseren, zullen blij zijn te weten dat tamme kastanjes kunnen bijdragen aan een betere bloedsuikerregulatie. De complexe koolhydraten in tamme kastanjes worden langzaam afgebroken, wat resulteert in een geleidelijke en stabiele stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit helpt pieken en crashes in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.

Energie- en metabole boost

Vermoeidheid kan soms de overhand nemen, maar tamme kastanjes kunnen je hierbij helpen. Dankzij hun B-vitamines, zoals vitamine B6 en foliumzuur, kunnen kastanjes je energie een boost geven en je metabolisme stimuleren.

Gezonde hersenen

De voedingsstoffen in tamme kastanjes, zoals vitamine B6 en magnesium, spelen een rol bij het goed functioneren van de hersenen. Vitamine B6 is belangrijk voor het metabolisme van aminozuren die betrokken zijn bij de productie van neurotransmitters, terwijl magnesium helpt bij het bevorderen van de communicatie tussen zenuwcellen.

Gezonde huid

De antioxidanten en vitamines in tamme kastanjes kunnen ook een positief effect hebben op de gezondheid van je huid. Ze helpen bij het bestrijden van ontstekingen, het bevorderen van een gezonde huidstructuur en het verminderen van tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes en rimpels.

Magnesium voor stressverlichting 

Magnesium, dat in tamme kastanjes te vinden is, staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Het kan helpen stress te verminderen en een gevoel van ontspanning te bevorderen.

Versterking van botten en spieren

Sterke botten zijn essentieel voor een actieve levensstijl en om het risico op osteoporose te verminderen. Voor sterke botten en spieren heb je de juiste voedingsstoffen nodig. De combinatie van calcium, magnesium en kalium in tamme kastanjes kan helpen bij het behoud van sterke botten en spieren.

Lees ook: Waarom je noten, zaden en pitten best roostert

getty_noten_kastanjes_2023.jpg

Let op voor mogelijke allergische reacties

Hoewel tamme kastanjes over het algemeen veilig zijn om te eten, kunnen sommige mensen allergische reacties ervaren. Het is essentieel om op te letten en medische hulp te zoeken als je een allergische reactie vermoedt.

Lees ook: Allergisch voor walnoot? Mag je dan andere noten eten?

Aankoop en bewaren van tamme kastanjes

Bij het kopen van tamme kastanjes moet je letten op versheid en kwaliteit. Ze moeten stevig aanvoelen en vrij zijn van schimmel. Bewaar ze op een koele, droge plaats om ze langer vers te houden.

Smakelijk!

Tamme kastanjes zijn niet alleen een heerlijke herfsttraktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Ze bevatten waardevolle voedingsstoffen die bijdragen aan verschillende aspecten van je gezondheid, van een gezonde spijsvertering tot ondersteuning van je hart en hersenen. Dus waar wacht je nog op? Geniet van deze smakelijke en gezonde noten tijdens het herfstseizoen!

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram