Belg kent alarmsignalen kanker niet

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Belgen kennen niet of nauwelijks de alarmsignalen voor kanker. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Dimarso naar de kennis van alarmsignalen voor kanker, uitgevoerd op vraag van de Stichting tegen Kanker bij een representatief staal van de Belgische bevolking. 30% van de ondervraagden noemde aanhoudende vermoeidheid spontaan als alarmsignaal voor kanker. Amper 2,2% denkt er spontaan aan dat een kleine wonde, die niet geneest, ook een signaal kan zijn.

Wanneer de 10 symptomen die mogelijks op kanker wijzen expliciet bevraagd worden, blijft de herkenning ervan als alarmsignaal voor kanker ook ondermaats; zelfs in het geval van ruim gemediatiseerde kankers zoals borstkanker. Amper zes ondervraagden op de tien beschouwt een wijziging aan de borst als een mogelijk alarmsignaal voor kanker. Slechts twee op de tien denkt dat veranderingen in de stoelgang mogelijks op kanker kunnen wijzen.

Het kennen van de tien alarmsignalen voor kanker, kan ervoor zorgen dat er sneller een diagnose komt, wat de kans op genezing kan verhogen. De statistieken van het kankerregister tonen aan dat één vrouw op de vier en één man op de drie riskeren om kanker te ontwikkelen vóór hun 75ste jaar.
Daarom lanceert de Stichting tegen Kanker een nieuwe campagne om de alarmsignalen van kanker beter bekend te maken. De campagne "Luister naar wat uw lichaam vertelt" heeft als doel het publiek te sensibiliseren, zonder onnodig onrust te scheppen. Dat gebeurt door informatie te verspreiden over de tien alarmsignalen, die kunnen wijzen op een kanker. Paniek is evenwel niet nodig. Deze symptomen kunnen immers ook wijzen op andere ziektes, die niets met kanker te maken hebben.
Mensen raadplegen wel best hun arts als een van de symptomen uit de lijst terugkeert of langer dan twee weken aansleept. Hoe vroeger de diagnose valt, hoe minder ingrijpend de behandeling. Bovendien stijgt zo ook de kans op genezing.

Om van betekenis te zijn, moeten deze signalen aanhoudend (meer dan 2 weken) of terugkerend zijn. Paniek bij de minste afwijking is niet nodig. Stap tijdig naar de dokter.

1. Blijvende heesheid of blijvende hoest vooral bij rokers of ex-rokers.
2. Slikmoeilijkheden, vooral bij mensen die roken en alcohol drinken.
3. Verandering in het stoelgangpatroon: aanhoudende diarree of constipatie of afwisseling van de twee.
4. Plasproblemen bij mannen.
5. Gewichtsverlies, vermoeidheid of aanhoudende koorts zonder duidelijke oorzaak.
6. Abnormaal bloedverlies (vaginaal buiten de maandstonden of na de menopauze, in de urine, de ontlasting, fluimen, blauwe plekken die spontaan opduiken,..).
7. Een knobbeltje of zwelling, om het even waar op het lichaam (bijvoorbeeld in een teelbal, een borst, onder de huid, enzovoort).
8. Een onvoorziene wijziging aan de borst: intrekking, uitstroming, roodheid,...
9. Verandering in een huidvlek of een nieuwe huidvlek.
10. Een wonde die niet geneest, op de huid of in de mond.
Meer info:
www.kanker.be
www.alarmsignalen.be


pub