Zoekresultaten voor keelkanker (27 artikels)

Hete thee zou risico op keelkanker verhogen

19/04/2009 - Volgens een Iraans onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal kan hete thee keelkanker veroorzaken.

Keelkanker herkennen: wat zijn de vroege symptomen?

Keelkanker herkennen: wat zijn de vroege symptomen? 31/05/2022 - Keelkanker is een vrij zeldzame vorm van kanker. De eerste symptomen zijn onduidelijk, waardoor de diagnose vaak pas in een later stadium valt. Er zijn verschillende vormen van keelkanker die elk op een specifieke manier worden behandeld.

Orale seks verhoogt risico op mond- en keelkanker

Orale seks verhoogt risico op mond- en keelkanker 23/11/2017 - Mannen die orale seks hebben gehad met vijf of meer vrouwen, hebben een verhoogde kans op mond- en keelkankers, vooral als ze ook roken. Bij vrouwen verhoogde orale seks de kans op mond- en keelkanker slechts in zeer beperkte mate en was ook roken geen risicofactor.

Orale seks gevaarlijker dan roken?

9/05/2011 - Keelkanker wordt vaker veroorzaakt door orale seks dan door het roken van tabak. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Ohio.

Orale seks gelinkt aan keelkanker

28/05/2007 - Volgens een studie van de Amerikaanse John Hopkins University is besmetting met het Humaan Papillomavirus (HPV) bij orale seks een belangrijker oorzaak van oropharyngeale kanker (die tong en keel kan aantasten) dan roken of alcoholgebruik.

Keelkanker door orale seks neemt toe

Keelkanker door orale seks neemt toe 16/07/2014 - Kanker van de orofarynx (het deel van de keelholte net achter de mondholte) als gevolg van een besmetting met een virus uit de klasse Humaan Papillomavirus (HPV) is de laatste jaren sterk toegenomen.

Kunt u keelkanker krijgen van orale seks?

Kunt u keelkanker krijgen van orale seks? 19/09/2018 - Orale seks verhoogt het risico op bepaalde vormen van hoofd- en halskanker. Een besmetting met een Humaan Papillomavirus (HPV) dat door orale seks in de keelholte terechtkomt, is naar schatting verantwoordelijk voor een kwart tot een derde van de gevallen van keelkanker in het achterste deel van de mond-keelholte (orofaryngeale kanker). Deze vorm van kanker neemt de laatste jaren sterk toe, vooral bij jongere mensen.

Alcohol directe oorzaak van zeven kankertypes

12/08/2016 - Volgens een studie in het vakblad Addiction is alcohol een belangrijke risicofactor voor zeker zeven types van kanker: mond- en keelkanker, strottenhoofdkanker, slokdarmkanker, leverkanker, colon- en rectumkanker en borstkanker.

Heesheid

1/09/2000 - Heesheid is meestal een onschuldig verschijnsel bij een luchtweginfectie, maar af en toe is een hese stem het eerste teken van keelkanker. Raadpleeg daarom steeds je dokter wanneer je stem het laat afweten.

Humaan papillomavirus (HPV): waarom moet je je laten vaccineren?

Humaan papillomavirus (HPV): waarom moet je je laten vaccineren? 17/11/2017 - Vaccinatie is de enige manier om een infectie tegen de meest voorkomende en gevaarlijkste types van HPV te voorkomen. Daardoor kan men de meeste gevallen van baarmoederhalskanker, en ook een deel van de andere anogenitale kankers en van mond- en keelkankers voorkomen.

Strottenhoofdkanker (keelkanker - larynxkanker))

28/01/2004 - Naar schatting krijgen zo'n 700 mensen per jaar in ons land strottenhoofdkanker. Strottenhoofdkanker komt voornamelijk voor bij mannen. Deze soort kanker ontstaat bij mannen meestal tussen de 50 en de 70 jaar.

Moeten ook jongens zich laten vaccineren tegen het Humaan Papillomavirus (HPV)?

21/09/2013 - De recente verklaringen van de Amerikaanse acteur Michael Douglas dat hij keelkanker zou hebben gekregen door orale seks, heeft de discussie opnieuw doen oplaaien of ook jongens zich het best laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV).

European awareness week hoofd- en halskanker: Wat zijn hoofd- en halskankers?

European awareness week hoofd- en halskanker:  Wat zijn hoofd- en halskankers? 14/09/2018 - Hoofd-halskanker is de verzamelnaam voor een groot aantal verschillende kankers in het hoofd-halsgebied, met uitzondering van de hersenen of de ogen. Er zijn meer dan 30 gebieden binnen het hoofd en de hals waar kanker kan ontwikkelen.

HPV komt vaak voor in sperma van gezonde jonge mannen

HPV komt vaak voor in sperma van gezonde jonge mannen 25/09/2015 - Infecties met het humaan papillomavirus (HPV) komen veel voor bij zowel mannen als vrouwen. Infecties met een laag-risico type van het virus kunnen genitale wratten veroorzaken; een langdurige HPV infectie met een hoog-risico type kan bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaken.

Sinds schooljaar 2019-2020 ook jongens ingeënt tegen HPV

Sinds schooljaar 2019-2020 ook jongens ingeënt tegen HPV 1/10/2019 - Bij de start van het nieuwe schooljaar 2019-2020 krijgen nu ook jongens uit het eerste jaar secundair onderwijs de kans om zich gratis in te enten tegen het Humaan Papillomavirus (HPV). Bij meisjes is dat al het geval sinds 2011.

Baarmoederhalskanker DEEL 2 : Humaan papillomavirus (HPV)

28/09/2007 - Het humaan papillomavirus (HPV) is een virus uit de familie Papovavirussen. De humane papillomavirussen veroorzaken verschillende soorten wratten en tumoren.

Ziekenfonds betaalt HPV-vaccin voor jongens terug

Ziekenfonds betaalt HPV-vaccin voor jongens terug 10/01/2018 - Vanaf 1 januari 2018 betaalt het ziekenfonds Bond Moyson Oost-Vlaanderen als eerste het HPV-vaccin terug voor jongens.

9-valent HPV-vaccin terugbetaald

9-valent HPV-vaccin terugbetaald 30/06/2017 - Vanaf 1 juni 2017 wordt het nieuwe 9-valente HPV-vaccin Gardasil 9 terugbetaald voor meisjes die op het ogenblik van de eerste toediening minstens 12 jaar, maar nog geen 19 jaar zijn

Beschermen groenten en fruit tegen kanker?

27/05/2010 - Verschillende media berichtten over een nieuw grootschalig Europees onderzoek waaruit blijkt dat het eten van groenten en fruit een veel kleinere bescherming tegen kanker bieden dan altijd gedacht.

Risico op longkanker: wat zijn de feiten en de fabels?

Risico op longkanker: wat zijn de feiten en de fabels? 29/07/2017 - Het is een fabeltje dat light sigaretten of sigaretten met een verminderd teergehalte veiliger zijn dan gewone sigaretten. En zo zijn er nog meer.

Kanker van de mondholte: enkel behandeling in gespecialiseerd ziekenhuis

Kanker van de mondholte: enkel behandeling in gespecialiseerd ziekenhuis 14/09/2014 - Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde samen met het College voor Oncologie een klinische richtlijn over de behandeling van kankers van de mondholte.

Sterke toename hoofd-halskanker

Sterke toename hoofd-halskanker 27/01/2014 - Het aantal patiënten met hoofd-halskanker is in de afgelopen tien jaar wereldwijd gestegen. De grootste toename is gezien onder vrouwen, maar recent stijgt ook het aantal jongeren die deze ziekte ontwikkelen.

Ademtest spoort hoofd- en halskanker op

Ademtest spoort hoofd- en halskanker op 29/11/2020 - Over de hele wereld werken onderzoekers aan ademtesten om kankers gemakkelijker in een vroeg stadium te kunnen opsporen. Australische wetenschappers ontwierpen nu een beloftevolle methode om op deze manier mensen te testen op hoofd- en halskanker.

Ontdekten Nederlandse onderzoekers een stel nieuwe organen?

Ontdekten Nederlandse onderzoekers een stel nieuwe organen? 2/11/2020 - Je zou denken dat de menselijke anatomie nog maar weinig geheimen heeft voor de wetenschap, maar Nederlandse onderzoekers denken dat ze zowaar een paar nieuwe organen hebben ontdekt. Achterin de neuskeelholte stootten ze per toeval op twee tot nu toe onbekende speekselklieren.

Wat zijn de risico’s van orale seks?

5/01/2009 -

Hoe kunt u de kans op kanker verkleinen?

Hoe kunt u de kans op kanker verkleinen? 9/01/2015 - Ongeveer een derde van de meest voorkomende gevallen van kanker kan worden voorkomen door gezond te eten en te leven.

Waarom lageropgeleiden vaker aan kanker overlijden dan hogeropgeleiden

Waarom lageropgeleiden vaker aan kanker overlijden dan hogeropgeleiden 13/06/2018 - Eén op de drie mensen krijgen kanker. Het risico om aan die ziekte te overlijden is echter groter voor laag- dan hoogopgeleiden. Hoe kan dat? In een uitgebreid artikel op de wetenschappelijke website NEMO Kennislink zoekt Marloes van Amerom een antwoord op die vraag.

Rubrieken

mond en tanden

volgopfacebook

volgopinstagram