Beschermen groenten en fruit tegen kanker?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Verschillende media berichtten over een nieuw grootschalig Europees onderzoek waaruit blijkt dat het eten van groenten en fruit een veel kleinere bescherming tegen kanker bieden dan altijd gedacht. De klassieke vijf porties groenten en fruit per dag, blijkt slechts een 2,5% hogere bescherming te kunnen bieden, waar sommige publicaties eerder spraken van 50%. Zware drinkers worden beter beschermd door de gezonde voeding, maar dan vooral tegen kankers veroorzaakt door alcohol en roken, zoals keelkanker en darmkanker.

Het EPIC-onderzoek volgde gedurende negen jaar ruim 500.000 personen tussen 45 en 65 jaar uit 10 Europese landen. Ze gingen na hoeveel fruit en groenten deze mensen aten, en welk het effect daarvan was op de ontwikkeling van kanker. Wie dagelijks tweehonderd gram groenten en fruit extra eet, zou slechts 3 procent minder risico lopen op kanker. Het onderzoek verscheen in het Journal of the National Cancer Institute (6 april 2010).
De onderzoekers wijzen er op dat de link tussen fruit en groenten misschien wel overschat is, maar dat een hoge inname van fruit en groenten wel bijzonder goed beschermt tegen hart- en vaatziekten. Tenslotte helpen groenten en fruit een gezond gewicht te behouden. Ze leveren immers in verhouding tot hun volume weinig calorieën en veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Vanwege de voedingsvezels geven ze een verzadigd gevoel wat de kans op te veel eten, en dus ook op overgewicht, verkleint. Vooral overgewicht blijkt de link te leggen tussen voeding en kanker. Dit betekent dat vooral de calorie-aanbreng (en gebrek aan lichaamsbeweging) een belangrijk aandachtspunt moet zijn.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram