ad

Sinds schooljaar 2019-2020 ook jongens ingeënt tegen HPV

Laatst bijgewerkt: september 2019
123-hpv-vaccin-11-17.jpg

nieuws

Bij de start van het nieuwe schooljaar 2019-2020 krijgen nu ook jongens uit het eerste jaar secundair onderwijs de kans om zich gratis in te enten tegen het Humaan Papillomavirus (HPV). Bij meisjes is dat al het geval sinds 2011.

HPV is een zeer besmettelijk virus, waarvan veel verschillende types bestaan. Een aantal van die types worden overgedragen via seksueel contact, terwijl andere overgedragen worden via dagelijks huidcontact (bijvoorbeeld de hand schudden). Meer dan 80% van de mensen loopt vroeg of laat een HPV-infectie op, maar merkt er gelukkig niets van. In sommige gevallen kan HPV leiden tot onder andere baarmoederhalskanker en andere anogenitale kankers, mond- en keelkankers en genitale wratten.

Een condoom kan de overdracht niet verhinderen, daarom is het zo belangrijk dat mensen vóór hun eerste seksueel contact gevaccineerd worden. Vaccinatie beschermt tegen de meest voorkomende types van het HPV-virus. In Vlaanderen krijgen alle meisjes en - nieuw vanaf dit jaar - ook jongens in het eerste jaar secundair onderwijs (of geboren in 2007 voor sommige groepen in het buitengewoon onderwijs) die gratis aangeboden. In elk geval moeten ouders hun toestemming geven voor de vaccinatie.

zie ook artikel : Humaan papillomavirus (HPV): waarom moet je je laten vaccineren?


ad


pub