Prostaatklachten: deel 4. Prostatitis (ontsteking van de prostaat)

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 9 reacties

dossier Prostatitis is een ontsteking van de prostaatklier. De ontsteking kan acuut of chronisch zijn. Soms ligt een bacterie aan de basis, maar meestal is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak.
De symptomen hangen af van de aard van de ontsteking. Sommige mannen ondervinden nauwelijks of geen klachten, terwijl ze bij anderen hevig en plots opsteken.

Tot de mogelijke klachten behoren ondermeer koorts, kouderillingen, een abnormale plasdrang, vaak moeten plassen 's nachts, pijn, irritatie of een branderig gevoel bij het plassen, pijn tussen de aars en de balzak, pijn laag in de rug, pijn bij de zaaduitstorting, enz.

1. Acute bacteriële prostaatontstekingen

prostatitis-170_400_03.JPG
Acute bacteriële prostaatontstekingen komen vooral voor bij jonge mannen. Hoe de bacteriën in de prostaat terechtkomen, is nog niet opgehelderd.
Acute bacteriële prostaatontstekingen lijken samen te hangen met recente blaasinfecties en er lijkt ook een hoger risico te zijn voor mannen met een vergrote prostaat.
Acute prostatitis is niet besmettelijk. Er is geen gevaar voor de seksuele partner. Meestal is de oorzaak een zeer veel voorkomende bacterie, zoals bv. Staphylococcus aureus, een bactierie die nagenoeg bij iedereen normaal op de huid voorkomt.

Symptomen
Bij een acute bacteriële prostaatontsteking voelt men zich erg ziek en koortsig, heeft men rillingen en pijn tussen de aars en de penis, laag in de rug of algemene spierpijn. De symptomen komen plots op en zijn vaak vrij ernstig. Nadien kan men ook een prikkende hinder voelen bij het plassen of wordt het plassen steeds moeilijker.
Wanneer de arts de prostaat met de vinger controleert via de aars, voelt deze warm, plaatselijk harder en gezwollen aan. De aanraking van de prostaat door de arts is pijnlijk.
Zowel in het prostaatvocht als in de urine vindt men een aanzienlijke hoeveelheid ziektekiemen. Via een laboratoriumonderzoek kan uitgemaakt worden om welke ziektekiemen het gaat en met welke antibiotica deze het best bestreden kunnen worden.
Soms zwermt de infectie zich uit naar andere organen, zoals bv. de blaas, de bijballen, de nieren, enz. of wordt ze chronisch.

Behandeling
- Een acute prostaatontsteking wordt behandeld met antibiotica. De belangrijkste klachten verdwijnen snel, maar de behandeling moet minstens 21 dagen en meestal langer worden verdergezet om te vermijden dat de ontsteking chronisch zou worden.
- Indien men erg veel last heeft van de infectie, zal de arts ook een lichte pijnstiller voorschrijven. Zolang men zich ziek en moe voelt, kan men het best rustig aan doen. Het is ook belangrijk dat men voldoende drinkt, minstens 2 liter per dag.

2. Chronische bacteriële ontsteking

Chronische bacteriële ontstekingen van de prostaat komen minder vaak voor dan de acute, maar mannen met frequent terugkerende ontstekingen van de blaas en de urinewegen hebben zeer vaak een prostaat die chronisch ontstoken is door bacteriën.

Symptomen
Deze mannen klagen vaak van een milde irritatie of prikkeling tijdens het plassen en soms van pijn in de penis, de balzak of tussen de balzak en de aars en aan de lage rug. Deze klachten kunnen wat heviger zijn tijdens acute opstoten, vooral wanneer de blaas ontstoken raakt.

Een mogelijke oorzaak van een chronische ontsteking zijn geïnfecteerde prostaatstenen. Nagenoeg alle mannen boven 40 jaar hebben prostaatstenen. Normaal zijn deze stenen niet besmet met bacteriën. Ze hinderen ook niet en zijn onschadelijk zolang ze in de prostaatklier blijven.
Soms raken prostaatstenen echter besmet met ziektekiemen. Ze vormen dan een haard van waaruit de bacteriën telkens opnieuw kunnen uitzwerven en ontstekingen veroorzaken.

med-kast3.jpg
Behandeling
- De chronische ontsteking wordt behandeld met antibiotica. De meeste antibiotica dringen echter niet of slechts zeer slecht door tot in het prostaatvocht. De behandeling is dus alleen mogelijk met enkele specifieke antibiotica en ze duurt ongeveer 30 dagen. Nadien moet men zeer geregeld op controle vermits er vaak heropstoten zijn, soms zelfs maanden na de behandeling.
- Wanneer de behandeling met antibiotica geen succes oplevert, kan er overgestapt worden naar andere geneesmiddelen. De behandeling moet lang aangehouden worden.
- De meest radicale stap is het chirurgisch wegnemen van de chronisch ontstoken prostaat. Deze ingreep wordt slechts uiterst zelden uitgevoerd omdat hij aanzienlijke nadelen inhoudt. Er is immers een zeer hoog risico op het ontstaan van erectiestoornissen en van urine-incontinentie.

-Een correcte diagnose is zeer belangrijk omdat alleen aan de hand daarvan bepaald kan worden welke behandeling het meeste kans op succes heeft. Het maakt immers een verschil waar de ziektekiemen zich bevinden (blaas, urinebuis of prostaat) en om welke ziektekiemen het gaat. Men moet immers een middel kunnen kiezen dat zowel de besmettende ziektekiem kan doden als kan doordringen tot op de plaats waar deze ziektekiem zich bevindt.
Bij nagenoeg alle mannen met een bacteriële ontsteking zijn immers ook de blaas en de andere urinewegen besmet of ontstoken door dezelfde ziektekiemen.

zie ook artikel : Erectieproblemen

3. Bacterieloze ontsteking

De meeste prostaatontstekingen, namelijk 8 op 10, worden niet veroorzaakt door bacteriën. Omdat er echter geen bacteriën in de prostaat gevonden worden, spreekt men van een bacterieloze ontsteking. De oorzaak is onbekend. De klachten en kenmerken lijken sterk op die van een bacteriële prostaatontsteking.
De meeste bacterieloze prostaatontstekingen doen zich voor bij jonge, seksueel actieve mannen. Ze volgt vaak op een ontsteking van de urinebuis waarvoor men ook al geen duidelijke oorzaak vond. Dit versterkt de indruk dat er misschien toch sprake kan zijn van een seksueel overdraagbare aandoening, misschien Chlamydia trachomatis.

zie ook artikel : SOA van A tot Z

Vermits de oorzaak van deze vorm van prostaatontsteking onbekend is, blijft het onduidelijk welke behandeling het meest geschikt is. Dikwijls test men verschillende soorten behandelingen uit, maar de resultaten zijn al even vaak teleurstellend. Ongebreideld antibiotica gebruiken moet sterk afgeraden worden.
Warme zitbaden, periodieke massage van de prostaat en frequente ejaculatie zouden de symptomen doen afnemen. Eventueel zal een pijnstiller worden voorgeschreven. Belangrijk is verder veel drinken.

Prostaatpijn

Sommige mannen hebben hetzelfde klachtenpatroon als bij een bacteriële prostaatinfectie, maar bij het onderzoek van het prostaatvocht is er niets dat op een infectie of ontsteking wijst.
De klachten bij deze mannen zijn naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van een slechte samenwerking tussen de blaas en de sluitspieren. Deze laatste liggen tegen de prostaat aan zodat het ook logisch is dat men aan prostaatproblemen denkt. Wanneer men bij deze mannen een urodynamisch onderzoek uitvoert, blijkt doorgaans dat de druk in de sluitspier rond de urinebuis abnormaal hoog is. Er zijn vermoedens dat stress bijdraagt tot deze verstoorde werking. Maar het is evengoed mogelijk dat de abnormaal verhoogde druk het gevolg is van de pijn.
Een overmatige spanning in de sluitspier kan vaak behandeld worden met een alfa-blokker. Deze geneesmiddelen leiden tot spierontspanning waardoor de problemen bij het plassen afnemen.

zie ook artikel : Prostaat-test

zie ook artikel : Prostaatklachten: deel 1. Aandoeningen van de prostaat

zie ook artikel : Prostaatklachten: deel 2. Goedaardige prostaatvergroting

zie ook artikel : Prostaatklachten: deel 3. Prostaatkanker


verschenen op : 19/04/2001 , bijgewerkt op 03/11/2015

9 reacties

Prostaatklachten: deel 4. Prostatitis (ontsteking van de prostaat)

door anoniem, 18 February 2016 om 12:57

Hallo ik ben Marc 49 jaar en last van een ontstoken protaat. Verleden jaar kreeg ik de eerste ontsteking na een kuur van 3 maanden met de antibiotica ciprofloxachine 500 mg 2 x daags, had ik goede resultaten. Maar door stress / baanverlies klachten .

Chronische Prostaatontsteking

door boudewijn de wilde, 30 March 2015 om 21:46

Zinnat is een cephalosporine antibioticum en helpt niet bij prostatitis ( dringt niet door in de prostaat). Drie soorten antibiotica doen het wel:de tetracyclines (zijn echter enkel bacteriostatisch), de combinatie trimethoprim-sulfomethoxazole en de meest krachtige de fluorochinolones van de 2° generatie .Bij geringe klachten dienen de mogelijke bijwerkingen in de weegschaal gelegd worden.

prostaatklachten

door anoniem, 22 January 2014 om 22:32

Beste, Ik vind uw artikel over prostaataandoeningen zeer interessant! Ik sukkel namelijk met pijn en krijg er antibiotica voor, maar het betert niet echt.U schrijft: "Een correcte diagnose is zeer belangrijk omdat alleen aan de hand daarvan bepaald kan worden welke behandeling het meeste kans op succes heeft. Het maakt immers een verschil waar de ziektekiemen zich bevinden (blaas, urinebuis of prostaat) en om welke ziektekiemen het gaat. Men moet immers een middel kunnen kiezen dat zowel de besmettende ziektekiem kan doden als kan doordringen tot op de plaats waar deze ziektekiem zich bevindt. Bij nagenoeg alle mannen met een bacteriële ontsteking zijn immers ook de blaas en de andere urinewegen besmet of ontstoken door dezelfde ziektekiemen." De pijn bevond zich in het begin enkel in de urinebuis ter hoogte van de penis, en u schenkt daar met uw artikel aandacht aan, wat ik zo goed vind. Mijn dokter asoocieert mijn probleem blijkbaar enkel met bacterieën en direct met enkel de prostaat op zich. Ik moet nu wel zeggen dat de laatste dagen de pijn inderdaad verschoven is naar én de urinebuis én de prostaat zelf. Ik weet niet goed hoe dit verhaal verder moet.. Lijkt wel of ik de rest van mijn dagen verder moet sukkelen.. ? en ik ben nog maar 50. Misschien kun u mij verder helpen? Dank bij voorbaat, en vriendelijke groeten, Paul ps: ik heb (enkel) een bloedonderzoek ondergaan en pijn PSA staat goed: op 0,88

5 jaar lang last van chronische prostatitis

door anoniem, 26 April 2012 om 22:31

Hallo, ik loop al 5 jaar met pijn rond wat erg afwisselend is in hevigheid en Plaats. De meeste pijn is vaak tussen de anus en de penis, vaak last vanaanhoudend ongemakkelik gevoel en pijn wat ook weer doorstraalt naar de buik. Dit heeft bij mij ook gezorgdt voor symotomern die op Prikkelbare darm syndroom leeken. Zo heb ik de eertse 2 jaar met de verkeerde diagnose rond gelopen (prikkelbare darm en stress) wat bij mij tot hevige hoofdpijn heeft geleid (omdat ik zonder behandeling doorwerkte en de pijn probeerde te onderdrukken door meer te gaan werken), vermoeidheid en uiteindelijk een burnout omdat ik in deze omstandigheden niet goed mijn werk kon doen. Ongeveer 3 jaar geleden kwam er bloed bij mijn urine en ben ik doorgestuurd naar een uroloog die de diagnose chronische prostatitis en vermoedelijke gespannen bekkenbodem spieren stelde. Tot vandaag aan toe heb ik era an gewerkt door naar fysiotherapie te gaan en te werken aan mij bekkenbodem problemen. Van de fysioterapeut kreeg ik te horen dat mijn spiren erg kort zijn en dat ik vermoedlijk erg gespannen ben in dat gebied omdat bepaalde spiren wat vast zitten. rek oefeningen, warme badden en goed drinken zijn de drie enigste dingen die mij hebben geholpen en de pijn tijdelijk doen weg gaan. Ik merk de laatste jaren dat de pijn mij erg dwars zit omdat het vaak op onverwachtse momenten konmt en ik er steeds minder invloed op lijk te hebben. Het doet ook veel met mijn gemoeds toestand en heeft een groot invloed in mijn leven. Ik ben al 2 jaar lichtelijk depressief geweest en weet op dit ,moment mij geen raad hiermee. Kunt u mij adviezen geven? OOk heb ik toen ik 6 jaar oud was een ongelik gehad (door een auto overgereden) waarbij mijn beide voeten ribeen kast en handen zijn gebroken en vervolgens hersteld, kan dit een mogelijk oorzaak hebben??? Ik weet bijvoornbeeld van mijn vader dat ik toen ook al erg lang naar fysio terapie moest omdat de artsen zeiden dat mijn spieren waren beschadigt en het van essentieel belang was dat ik goeie rek oefeningen deed om mijn spieren goed te laten groeien wat nooit is gebeurd. Graag zou ik willen weten wat ik hieraan kan doen. Bij voorbaat dank, Met vriendelijk groet Nordin

chr. prostatitis

door w.volkers, 8 January 2008 om 17:45

amice, nog niet bij uroloog geweest? psa bekend?? urine moet op kweek. de uroloog moet de prostaat bekijken,evenals de blaas. is pijnloos. verder moeten nierfuncties geprikt worden en de psa. Is verhoogd > 4 bij carcinoma maar ook bij prostatitis!!!! enh wel erg hoog. DAN pas mag je van een prostatitis spreken. probeer zinnat 2 keer daags 500 mg,zeker voor 3 maanden. gr .en succes, wim volkers,gepens huisarts.

bekijk alle 9 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub