Teelbalkanker: let op de symptomen

Laatst bijgewerkt: juli 2020

nieuws Teelbal- of zaadbalkanker wordt vaak laat ontdekt. Meestal gaan mannen pas naar de dokter als er al sprake is van uitzaaiingen. Nochtans is de zwelling van de zaadbal die op kanker kan wijzen meestal al enige tijd duidelijk voelbaar is. Hij wordt vaak niet opgemerkt omdat hij meestal pijnloos is. Of er wordt gewoon geen aandacht aan geschonken. En ook als de huisarts wordt geraadpleegd denkt deze niet zelden bijvoorbeeld eerder aan een ‘bijbalontsteking’, waarvoor dan antibiotica worden voorgeschreven. Ook bij bijvoorbeeld rugklachten denkt men zelden aan een probleem van de teelballen.

Symptomen: veranderingen aan de teelbal
• een toename in grootte van de zaadbal,

• soms een of meerdere harde knobbel(s) in de zaadbal.

• soms een scherpe pijn in de aangetaste bal.

Andere mogelijke symptomen
• Een dof, zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzak of in de balzak zelf;

• Vermoeidheid zonder aanwijsbare reden;

• Afnemend libido.

Bij uitzaaiingen kunnen andere klachten ontstaan:
• buik- of rugpijn

• een zwelling van de borstklier of van het gebied rond de tepel, met of zonder pijn

Bij uitzaaiingen in de longen:
• kortademigheid;

• borstpijn;

• hoesten en bloed opspugen.

Vroege ontdekking en tijdige behandeling van zaadbalkanker is erg belangrijk. In principe geldt dat hoe kleiner de tumor is bij ontdekking, des te gunstiger de vooruitzichten zijn. Als je met één of meerdere klachten naar je huisarts gaat, zal hij een algemeen lichamelijk onderzoek doen.

Onderzoeken

Als de huisarts de klachten en lichamelijke veranderingen
verdacht vindt, zal hij je doorverwijzen naar een uroloog. De uroloog zal het lichamelijk onderzoek herhalen en bij verdenking van zaadbalkanker vermoedelijk als eerste overgaan tot een echografie van de balzak en de buik en een bloedonderzoek op tumormerkstoffen. Bij zaadbalkanker kunnen bepaalde stoffen in verhoogde mate in het bloed aanwezig zijn. Deze stoffen worden tumormerkstoffen (tumormarkers) genoemd. HCG of bèta-HCG ((bèta-)humaan choriongonadotrofine) en alfa-FP (alfa-foetoproteïne) zijn zulke merkstoffen. Een verhoogde hoeveelheid van deze stoffen is meestal een aanwijzing voor zaadbalkanker. Ook wordt altijd de hoeveelheid LDH (lactaatdehydrogenase) in het bloed gemeten. LDH is geen specifieke tumormerkstof, maar de hoeveelheid LDH is wel bij bijna alle mannen met zaadbalkanker hoger dan normaal.

Als de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek, de echografie en het bloedonderzoek op zaadbalkanker wijzen, is weefselonderzoek nodig om de diagnose definitief te kunnen stellen. Dit gebeurt zo spoedig mogelijk na het bloedonderzoek.

Voor het weefselonderzoek moeten de zaadbal, de bijbal en de zaadstreng worden weggenomen. De operatie gebeurt onder narcose, en vindt bijna altijd plaats via de lies. Je wordt hiervoor een of twee dagen in het ziekenhuis opgenomen. Het wegnemen van de zaadbal (orchidectomie), de bijbal en de zaadstreng is tevens het begin van de behandeling.

Het verlies van één zaadbal leidt zelden tot vermindering van de geslachtsdrift en ook niet tot impotentie. Ook is er meestal geen blijvende invloed op de vruchtbaarheid.

Als uit het weefselonderzoek is gebleken dat er inderdaad sprake is van zaadbalkanker, is verder onderzoek nodig om na te gaan of er elders in het lichaam uitzaaiingen zijn. Op grond van dit onderzoek wordt het stadium van de kanker bepaald.

Bij iemand met zaadbalkanker wordt altijd een CT-scan gemaakt van de buik en van de longen. Soms wordt ook een CT-scan gemaakt van de hersenen, als de arts vermoedt dat daar uitzaaiingen zitten.

Een skeletscintigrafie (ofwel een botscan) is een onderzoek dat (eventuele) uitzaaiingen in de botten zichtbaar kan maken. Dit onderzoek wordt alleen gedaan als de specialist vermoedt dat je uitzaaiingen heeft in de botten. Dit komt bij zaadbalkanker weinig voor.
Ook door middel van een MRI-scan zijn afwijkingen in de testes en uitzaaiingen op te sporen.

Behandeling
Bij patiënten met een sterk vermoeden van teelbalkanker wordt de aangetaste teelbal verwijderd voor weefselonderzoek, zoals hierboven aangegeven.

Afhankelijk van het type kanker en het stadium is een aanvullende behandeling van radiotherapie of chemotherapie gewoonlijk noodzakelijk. In deze gevallen moet voor het opstarten van de behandeling de bewaring van sperma overwogen worden.

Meer info
www.zaadbalkanker.nl/
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram