Gevoelloze penis: oorzaken en wat doen?

In dit artikel
Gevoelloze penis: oorzaken en wat doen?

dossier

Iemand kan gevoelloosheid of tintelingen in de penis ervaren als hij lange tijd in een bepaalde houding zit, maar het kan ook het gevolg zijn van een laag testosteronniveau. Of misschien ligt een ander gezondheidsprobleem aan de basis? We overlopen mogelijke oorzaken van een gevoelloze penis en wat je kan doen.  


Lees ook: Voorhuidhygiëne: hoe was ik mijn penis?

Symptomen

Getty_penis_prostaat_testikels_2024.jpg

© Getty Images

Voor sommigen voelt het alsof een arm of been in slaap valt. Voor anderen lijkt het alsof de bloedsomloop naar de penis is afgesneden. Terwijl de ene meldt heel weinig stimulatie te voelen, is bij de andere het gevoel helemaal weg, zelfs bij zware stimultie.


Naast de gevoelloosheid in de eikel of penis kan er ook sprake zijn van:

 • een verlies van gevoel in de testikels, het perineum of de huid rond de penis
 • een brandend of tintelend of prikkelend gevoel
 • koudegevoel in de penis of testikels
 • blauwe of paarsachtige huid

Lees ook: Hoe groot is een ‘normale’ penis?

Oorzaken van een gevoelloze penis

Er zijn een aantal fysieke zaken die kunnen leiden tot gevoelloosheid, zoals:

 1. Fietsen. De hobbels van de weg kunnen het perineum, de testikels en de penis verwonden. Fietsen kan ook druk uitoefenen op de lies en tijdelijk zenuwen of bloedvaten vernauwen, wat kan leiden tot gevoelloosheid van de penis.
 2. Een verwonding aan of rond de penis. Daardoor kan er schade ontstaan aan bepaalde zenuwen of bloedvaten, wat zorgt voor gevoelloosheid.
 3. Te lang zitten. Lang zitten op oncomfortabele stoelen kan genoeg druk op de penis of het perineum uitoefenen om letsel te veroorzaken. Het perineum mag het gewicht van het lichaam niet dragen.
 4. Algemene irritatie. Zeep en andere hygiëneproducten kunnen de gevoelige huid op en rond de penis sneller irriteren. Het gebruik van zachte, hypoallergene zeep kan helpen.
 5. Wrijving door strakke kleding. Strak of ruw ondergoed kan de penis irriteren en een jeukend of tintelend gevoel veroorzaken. Dit soort kleding kan ook roodheid veroorzaken, vooral rond het topje van de penis.
 6. Letsel door seks of masturbatie. Tijdens seksuele activiteit is de penis in erectie niet flexibel. Door deze stijfheid kan de penis het risico lopen op breuken of kneuzingen, die pijn, irritatie, gevoelloosheid en kleurveranderingen kunnen veroorzaken. Felle of overmatige wrijving door masturbatie en andere soorten seksuele activiteit kan ook letsel veroorzaken dat leidt tot gevoelloosheid. Schade kan ook ontstaan door het gebruik van een penispomp, die bloed in de penis zuigt om een erectie te krijgen, of door penisringen die gebruikt worden bij erectiestoornissen
 7. Laag testosterongehalte. Testosteron is een belangrijk hormoon met veel verschillende effecten, waaronder een rol bij het reguleren van spiermassa en zin in seks. Als het testosteronniveau daalt, kan iemand merken dat hij minder plezier beleeft aan seksuele activiteiten. Als gevolg daarvan kunnen ze ten onrechte denken dat hun penis gevoelloos is.
 8. Zenuwproblemen. Een aantal gezondheidsproblemen kan de zenuwen  in het onderlichaam en de liesstreek aantasten, wat mogelijks leidt tot gevoelloosheid in de penis, testikels en het perineum. Enkele van deze problemen zijn diabetes, lupus, multiple sclerose (MS), kanker en de behandeling ervan, vaatziekte of eventueel de ziekte van Peyronie (kromstand van de penis).
 9. Prostaatkanker. De prostaat speelt een belangrijke rol in het voortplantingssysteem. Hij produceert de vloeistof die het sperma draagt en helpt de vloeistof naar buiten te duwen tijdens de ejaculatie. Beschadiging van de prostaat, bijvoorbeeld door een tumor, kan leiden tot gevoelloosheid, tintelingen en andere veranderingen in de penis. 


Lees ook: Prostaatkanker: symptomen en behandeling

Behandeling voor een gevoelloze penis

Voor fietsers kan het gebruik van een ander fietszadel helpen om pijn en een verdoofd gevoel rond de lies te voorkomen na langeafstandsritten. Het veranderen van de hoek van het zadel kan er ook voor zorgen dat het meer schokken en druk van de weg absorbeert.

Als de gevoelloosheid het gevolg is van een verwonding, geneest deze meestal samen met de verwonding. 

Keert de gevoeligheid na verloop van tijd niet terug? Raadpleeg dan zeker een arts. Als een onderliggende aandoening verantwoordelijk is voor de gevoelloosheid, zal het behandelen van het gezondheidsprobleem dit symptoom meestal verhelpen. 

Een arts zal meestal medicatie voorschrijven om langdurige medische aandoeningen zoals diabetes, MS en de ziekte van Peyronie te behandelen. Iemand met een laag testosterongehalte kan een hormonale behandeling nodig hebben, die bestaat uit pillen, injecties of pleisters. 


Lees ook: Natte droom: klaarkomen in je slaap

Bronnen:
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.healthline.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram