Hoe gevaarlijk is een infectie met stafylokokken?

In dit artikel
Hoe gevaarlijk is een infectie met stafylokokken?

dossier

Stafylokokken zijn huidbacteriën die van nature veelvuldig op de huid en in de neus van mensen en dieren aanwezig zijn. De wetenschappelijke benaming is Staphylococcus areus. Normaal word je niet ziek van deze bacterie, maar bij beschadiging van huid of slijmvliezen kunnen infecties ontstaan.

Lees ook: Pneumokokken: symptomen en vaccinatie

Lees ook: Zijn infecties met streptokokken gevaarlijk?

Infectie met stafylokokken

Getty_stafylokokken_2023.jpg

© Getty Images

De Staphylococcusbacterie is een veelvoorkomende bacteriestam. Bij gezonde mensen leven deze bacteriën vaak onschuldig op de huid en in de neusholte. Soms geven ze aanleiding tot kleine huidinfecties of tijdelijke voedselvergiftiging.

Maar stafylokokken kunnen ook gevaarlijke en zelfs dodelijke infecties veroorzaken. De bacteriën kunnen de bloedbaan of organen binnendringen, met ernstige ziekten tot gevolg. Hoe ernstig een stafylokokkeninfectie is, hangt af van de kenmerken van de bacterie en de weerstand van de patiënt.

Lees ook: Dit zijn de 13 meest voorkomende bacteriële infecties

Besmetting

Besmetting kan gebeuren via lichaamseigen stafylokokken. Bij een intacte huid zal de Staphylococcusbacterie geen infectie veroorzaken, maar als de huid of het slijmvlies beschadigd is, door bijvoorbeeld een wondje, hebben de bacteriën een ingang om de huid binnen te dringen.
Andere personen kunnen je ook besmetten door direct contact met besmette huid, kleding of voorwerpen. Ook kan de bacterie overgedragen worden via druppels (hoesten of niezen) en ze kan zich door de lucht verspreiden door verlies van huidcellen, slijmvliescellen en haren.

Symptomen

De klachten bij een stafylokokkeninfectie hangen af van het soort en de ernst van de infectie. Mogelijke symptomen zijn:

  • Huidinfecties zoals krentenbaard, steenpuisten, atopisch eczeem
  • Endocarditis (ontsteking aan de hartkleppen) met klachten als koorts, zweten, een snelle hartslag en onbedoeld gewichtsverlies
  • Septische artritis waarbij je ernstige gewrichtspijn en hoge koorts ervaart
  • Toxischeshocksyndroom: geeft symptomen zoals zeer hoge koorts, uitslag, spierpijn en verwarring
  • Voedselvergiftiging met misselijkheid, braken en diarree

Infectie voorkomen en behandelen

Contact met Staphylococcus aureus kan je bijna niet vermijden. Hanteer in elk geval een goede persoonlijke hygiëne en draag handschoenen als je een besmette wonde verzorgt. Dek daarnaast wonden en huidletsels altijd goed af. 

Veel stafylokokkeninfecties kan men behandelen en genezen met klassieke antibiotica. Maar sommige stammen zijn resistent, waardoor behandelen lastig is. MRSA is een type van Staphylococcus areus dat ongevoelig is voor de meeste antibiotica en een wezenlijk probleem vormt binnen de gezondheidszorg.

Bronnen:
https://www.sciensano.be
https://www.rivm.nl
https://www.zorg-en-gezondheid.be


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram