Gerelateerde artikels
Zijn infecties met streptokokken gevaarlijk?
In dit artikel
Zijn infecties met streptokokken gevaarlijk?
dossier
Streptokokkeninfecties zijn infecties die worden veroorzaakt door de bacteriegroep streptokokken. Deze infecties variëren van milde keelinfecties tot bloedvergiftiging. De meeste kan men behandelen met antibiotica.
Lees ook: Dit zijn de 13 meest voorkomende bacteriële infecties
Er zijn meer dan 20 verschillende soorten streptokokkenbacteriën die in twee hoofdgroepen zijn in te delen:
- Groep-A-streptokokken: vaak te vinden op het huidoppervlak en in de keel. Groep-A-streptokokkeninfecties komen regelmatig voor bij mensen, voornamelijk bij kinderen, en verlopen meestal onschuldig.
- Groep-B-streptokokken: bevinden zich gewoonlijk in het spijsverteringsstelsel en (bij vrouwen) in de vagina, maar zijn daar ongevaarlijk. Deze bacteriegroep veroorzaakt meestal enkel bij pasgeborenen ernstigere infecties.
Groep-A-streptokokkeninfecties (GAS)
Er zijn twee soorten groep-A-streptokokkeninfecties: de niet-invasieve GAS-infecties en de invasieve GAS-infecties.
- Niet-invasieve GAS-infecties: de meeste infecties door streptokokken A zijn onaangenaam, maar vormen geen ernstige bedreiging voor de gezondheid. Dit soort infectie kan zich bijvoorbeeld manifesteren als een keelinfectie, impetigo of krentenbaard (huidinfectie), cellulitis, een middenoorontsteking of sinusitis.
- Invasieve GAS-infecties: groep-A-streptokokken vormen alleen een ernstige bedreiging voor de gezondheid als ze dieper in de weefsels en organen van het lichaam doordringen en daar een invasieve infectie veroorzaken. Voorbeelden van dit soort infectie zijn: longontsteking, sepsis (bloedvergiftiging) en meningitis (infectie van de beschermende buitenste hersenlaag). Heel soms veroorzaakt de bacterie ernstige ontsteking, waardoor de huid en de weefsels errond afsterven. Daarom verwijst men naar de GAS ook soms als de ‘vleesetende bacterie’.
Lees ook: Vleesetende bacterie: symptomen en behandeling
Groep-B-streptokokkeninfecties (GBS)
De meeste mensen ontwikkelen snel een natuurlijke immuniteit tegen streptokokken B, zodat deze infecties veel zeldzamer zijn en meestal enkel pasgeborenen treffen. Als een volwassene toch een GBS krijgt, uit zich dat meestal als een blaasontsteking. Bij vrouwen die recent bevallen zijn, kan de bacterie kraamvrouwenkoorts of wondinfecties veroorzaken, bijvoorbeeld na een keizersnede.
Een baby kan een GBS oplopen tijdens de bevalling. De symptomen bij een pasgeborene ontwikkelen zich doorgaans binnen de eerste 12 uur na de bevalling en zijn meestal koorts, ademhalings- en voedingsproblemen. In ernstige gevallen kan longontsteking, hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging optreden.
Behandeling van een streptokokkeninfectie
De meeste mensen met een niet-invasieve GAS-infectie herstellen volledig en ondervinden geen complicaties op lange termijn.
Bij invasieve GAS-infecties is meestal opname in het ziekenhuis nodig. Je zal gedurende 7-10 dagen antibiotica-injecties krijgen. Soms is een operatie nodig om beschadigd weefsel te verwijderen of te herstellen. Als men de gifstoffen van de bacterie moet neutraliseren, gebeurt dit doorgaans via een bloedtransfusie.
Bij pasgeborenen kan de groep-B-streptokokkenbacterie zich snel door het lichaam verspreiden en ernstige infecties veroorzaken, zoals hersenvliesontsteking en longontsteking. Artsen werken daarom in eerste instantie preventief: ze proberen baby's met een hoog risico op GBS op te sporen en geven de moeder tijdens de bevalling injecties met antibiotica (intraveneuze antibiotica). De baby kan ook kort na de geboorte intraveneuze antibiotica krijgen.
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist