Alcohol drinken bij antibiotica: wat zijn de gevolgen?

123-alcohol-wijn-glas-12-14.jpg

dossier

Antibiotica omvatten meerdere organische stoffen die ziekmakende bacteriën in je lichaam kunnen bestrijden. Kan het kwaad om alcohol te drinken tijdens een antibioticakuur? 

Lees ook: Kunnen antibiotica de kans op darmkanker verhogen?

Mag je alcohol bij antibiotica?

Velen denken dat alcohol bij antibiotica erg schadelijk is voor ons lichaam, maar in principe kan een glaasje bier of wijn niet per se kwaad. Alcohol vermindert de werking van antibiotica niet. Door alcohol te drinken, ga je wel de lever extra belasten, want zowel de geneesmiddelen als de alcoholconsumpties moeten door de lever worden afgebroken, wat het genezingsproces kan vertragen.

Overmatig alcoholgebruik is echter nooit een goed idee, en al zeker niet als je lichaam vecht tegen een infectie. In sommige gevallen kan alcohol zelfs de infectie verergeren. Om die reden kan je beter alcohol volledig vermijden als je een antibioticakuur met doxycycline of metronidazol volgt. Metronidazol kan bovendien de bijwerkingen van antibiotica versterken, denk maar aan hartkloppingen, hoofdpijn en een daling van de bloeddruk. Ook bij antibiotica met de stof ketoconazol wacht je beter met alcohol tot twee dagen na afloop van de kuur.

Lees ook: In 2050 meer doden door antibioticaresistentie dan door kanker

Bronnen:
https://antibiotica.org
https://www.antibioticainfo.nl
https://www.drugsinfo.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram