Wat is de impact van draadloze oortjes op ons gehoor?

Laatst bijgewerkt: januari 2020
123_man_zee_oortjes_2019.jpg

nieuws

In 3 jaar tijd is de verkoop van AirPods, Freebuds, Galaxy Buds, Pixel Buds en alle andere draadloze oortjes als knallend vuurwerk de lucht ingeschoten. Goed voor de producenten, die weer iets nieuws in de rekken – en onder de kerstboom – kunnen leggen nu bij de smartphones de grootste digitale sprongen zijn gemaakt, maar zijn die oortjes geen vergiftigd geschenk? 

Audioloog Bart Vinck van de UGent legt uit dat ons gehoor alsmaar meer onder druk komt te staan. Letterlijk. Speel je muziek in je living, dan heeft het geluid wat ruimte om zich te verspreiden voor de geluidsgolven je trommelvlies bereiken. Met een koptelefoon zit de geluidsbron al veel dichter bij je gehoorgang, maar in dat kleine kamertje biedt de aanwezige lucht nog wat weerwerk. Draadloze oortjes geven de geluidsgolven daarentegen een rechtstreekse lift naar de gehoorgang, waardoor de trommelvlies het wel heel hard te verduren krijgt. 
Hoe kunnen we de draadloze oortjes wél veilig gebruiken?
Een Europese bepaling stelt dat muziekspelers maximaal 85 decibel mogen produceren, maar meestal moet je dat zelf nog instellen op je toestel. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt trouwens aan om de grens van 70 decibel niet te overschrijden. 
Is er een verschil tussen dure en goedkope oortjes?
Vinck: “Bij de goedkoopste oortjes uit China zien we veel minder stabiliteit in het geluid, waardoor de drukniveaus soms wel pieken vertonen. Dat is geen goeie zaak.”
Zijn ‘kaakbeenoortjes’ beter? 
Zulke oortjes maken gebruik van je kaakbeenbot om de trillingen van het geluid door te geven aan het binnenoor. Informaticaprofessor Steven Latré van UA en IMEC is fan: “Je hebt niet de perfecte geluidskwaliteit zoals bij een ouderwetse koptelefoon, maar voor sporters of mensen die met de fiets naar het werk gaan, is het wel een ideaal toestel, omdat je oren vrij zijn en je dus nog al het omgevingsgeluid oppikt: passerende auto’s, iemand die je iets toeroept, enzovoort.” Omdat de speaker niet rechtstreeks op je oor zit, is het wel verleidelijk om het volume iets hoger te zetten, wat dan weer een no go is.
Zijn draadloze oortjes een tijdelijke hype?
Latré: “Ze zijn de toekomst. Google experimenteert al met het vertalen in realtime, waardoor bijvoorbeeld een West-Vlaming een gesprek kan aangaan met een Texaan en ze ondertussen simultaan de vertaling in hun eigen dialect in hun oortjes ontvangen.” Marian Verhelst, professor elektrotechniek aan de KU Leuven, ziet nog meer voordelen: “Slimme oortjes kunnen de fitbit vervangen. Ze tellen je stappen, oriënteren zich om te zien in welke richting je gaat, hebben sensoren om je zuurstofgraad te meten… Of ze checken je hartslag en matchen er het tempo van je muziek mee.”

Lees ook: Helft middelbare scholieren luistert onveilig naar muziek

Bronnen: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191213_04766410, www.on-gehoord.com
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191213_04766418


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram