Hoe verwijder je een oorprop?

dossier

Een oorprop of een verstopt oor krijg je doordat oorsmeer zich opstapelt in de gehoorgang. Daardoor zal je minder goed horen, wat heel hinderlijk kan zijn. Een goede oorhygiëne kan je kans op een oorprop al verkleinen, maar soms zal een bezoek aan de dokter nodig zijn.

Hoe wordt een oorprop veroorzaakt?

123-lawaai--gehoorsch-doof-tinnitus-1-04-18.jpg
Je krijgt sneller te maken met een oorprop:

  • als je een smalle gehoorgang hebt
  • als je veel haar in de gehoorgang hebt
  • als je oorsmeer terugduwt, bijvoorbeeld met wattenstaafjes
  • als je een hoorapparaat draagt
  • als je oordoppen gebruikt
  • als je hard oorsmeer hebt (komt vooral voor bij ouderen)
Klachten kunnen erger worden bij zwemmen of douchen. Als de prop in contact komt met water, wordt ze namelijk groter.

Lees ook: Tips voor een huidvriendelijke douche of bad

Hoe kan je een oorprop behandelen?

Als je vermoedt dat een oorprop de bron is van je klachten, laat je dit het best controleren door je arts. Hij of zij kan je oor vervolgens uitspuiten. Als je een gaatje in je trommelvlies hebt of buisjes, is het belangrijk dat je de dokter daarvan op de hoogte brengt.

Soms kan je oor onmiddelijk worden uitgespoten. In andere gevallen zal de dokter je vragen om eerst een dag of drie wat vloeistof in het oor te druppelen. Houd je hoofd opzij of ga even op je zij liggen. Laat een paar druppels slaolie, olijfolie of water in het oor vallen. Blijf even zo zitten of liggen, zodat de druppels de gehoorgang kunnen bereiken. Herhaal dit twee keer per dag. Na drie dagen kan je je oor laten uitspuiten. De dokter zal je een bakje geven dat je onder je oor moet houden. Vervolgens spuit hij of zij lauw water in je oor. Dat water stroomt – samen met de oorprop – naar buiten in het bakje.

Lees ook: 70 procent van de Belgen heeft last van oorklachten

Juist reinigen met een wattenstaafje

Oorproppen kan je niet altijd voorkomen. De ene persoon heeft er meer last van dan de andere, maar je kan wel je oor op een correcte manier reinigen. 

Het is enkel nodig om je oorschelp te reinigen en eventueel het uiteinde van je gehoorgang. Met een papieren zakdoekje kan je overtollig oorsmeer op die plaats gemakkelijk verwijderen. Gebruik geen zeep als je je oren wast, enkel lauw water.
De plooien in je oorschelp kan je reinigen met een wattenstaafje, maar ga met dat wattenstaafje nooit in je gehoorgang. Dat is ook niet nodig, want de gehoorgang reinigt zichzelf. Doe je dit wel, dan duw je het oorsmeer verder in je oor. Je stimuleert zo ook de oorsmeerklieren om meer oorsmeer te produceren. 

Het wattenstaafje kan je gehoorgang zelfs beschadigen, meer specifiek de huidcellen, haartjes en de wand. Schade aan de wand kan je dan weer vatbaarder maken voor infecties. Als je te diep gaat, kan je ten slotte je trommelvlies en middenoor beschadigen, wat kan leiden tot pijn en gehoorverlies.

Lees ook: Hoe en wanneer moet je je oren schoonmaken?

Bron:
https://www.thuisarts.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram