ad

Wat doe je bij zonnebrand

Laatst bijgewerkt: juni 2020
123-moeder-kind-zon-insmeren-verbrand-04-17.jpg

nieuws

Knijp je er even tussenuit voor een tripje naar de zon? Laat de pret dan niet bederven door een verbrande huid. Voldoende schaduw opzoeken en een goede zonnecrème gebruiken als je in de zon vertoeft, dat is essentieel. 
Maar wat als je, alle goede voornemens ten spijt, toch wat onachtzaam bent geweest. Wat doe je als achteraf blijkt dat je niet voldoende beschermd was en dat pijnlijke, warme rode vlekken je lichaam ontsieren?

  • Dep de pijnlijke rode huid met koud water of neem een koud bad of een koude douche. Een koud kompres of ijs op de getroffen zone leggen, kan ook helpen. Breng daarna een kalmerende aftersun of een lotion op basis van zinkoxide aan. Ook vaseline kan je gebruiken om de huid vochtig en fris te houden.Licht verbrande huid zal na een paar dagen afschilferen en binnen de 7 dagen volledig genezen zijn.
  • Drink voldoende water om af te koelen en dehydratatie te vermijden.
  • Bij ernstige gevallen en wanneer je echt veel pijn hebt, kan je ook een pijnstiller zoals ibuprofen of een product op basis van paracetamol gebruiken om de ontsteking van de huid te verzachten.
  • Wanneer je je onwel voelt (duizelig, hoofdpijn …), wanneer je rillingen hebt of koorts, wanneer quasi je volledige lichaam verbrand is, of wanneer de huid blaren vormt of serieus opzwelt, raadpleeg je beter een arts.
    Voor een baby of een kind met zonnebrand vraag je sowieso beter professioneel advies, want zij hebben een fragiele huid.
  • Blijf in elk geval uit de zon tot alle symptomen en alle roodheid zijn verdwenen en dek de pijnlijke zones ook af van het (zon)licht tot ze volledig hersteld zijn.
  • Draag losse en lichte kledij die niet hindert.
En probeer zonnebrand in de toekomst te vermijden ...


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice

ad


pub