Kinderen en de zon: extra kwetsbaar

nieuws Kinderen zijn extra kwetsbaar in de zon. Ze zijn in volle ontwikkeling en hun huid is dunner en gevoeliger dan die van volwassenen. Langdurige blootstelling en frequente zonnebrand in de kindertijd hebben vele jaren later een invloed op de ontwikkeling van huidkanker.

• Dermatologen raden aan om baby’s tijdens de eerste twaalf levensmaanden niet rechtstreeks aan de zon bloot te stellen.
• Vanaf het tweede levensjaar mogen jonge kinderen met blote armen en benen in de zon komen, maar enkel voor korte periodes en niet op het middaguur, wanneer de zon het felst schijnt. De rest van het lichaam en het hoofd moeten zeker beschermd worden met kledij en een hoedje. De lichaamsdelen die wel aan het zonlicht worden blootgesteld, moeten rijkelijk worden ingesmeerd met een zonneproduct met hoge of zeer hoge beschermingsfactor (SPF van minimum 30 en UVA-bescherming).
• Vanaf 3 jaar moeten ze systematisch worden ingesmeerd met een waterbestendig zonneproduct dat een hoge of zeer hoge bescherming biedt (SPF van minimum 30 en UVA-bescherming). Bij felle zon moeten ze ook een T-shirt en een hoed dragen.
• Laat uw kind nooit in natte kleren rondlopen: natte kleren laten meer UV-stralen door dan droge. Waterdruppels op de huid hebben zelfs het effect van een vergrootglas en versterken de schadelijke UV-werking. Droog uw kind dus steeds goed af na een zwempartij en trek het een droog T-shirt aan.
• Laat kinderen regelmatig en voldoende drinken om uitdroging en een zonneslag te voorkomen.

Meer info: www.veiligindezon.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram