Een litteken extra beschermen tegen de zon?

nieuws Een recent litteken moet u de eerste maanden extra beschermen tegen de zon. Dat geldt zeker voor grotere littekens na een ongeval, een brandwonde of een operatie, maar ook na een peeling, een laserbehandeling of een antirimpelbehandeling is extra-zonnebescherming aangewezen. Geïrriteerde huid is namelijk veel gevoeliger voor UV-straling (zon, zonnebank) dan normale huid. Hierdoor kan het litteken er hetzij donkerder, hetzij lichter gaan uitzien. Het risico is vooral esthetisch van aard, de genezing zelf zal er niet onder lijden. Maar de sterke verkleuring door de zon kan wel maanden aanslepen. In het slechtste geval kan er zelfs een blijvende verkleuring optreden.

Hoe recenter het litteken, hoe meer u het moet beschermen. Tijdens de eerste maand en zolang het litteken sterk gekleurd is (rood of donkerroze) is het aan te raden om elke blootstelling aan de zon te vermijden door het litteken te bedekken met een verband, kleefpleisters of kleding. Vanaf de tweede maand of zodra het litteken lichtroze is verkleurd en nog nauwelijks zichtbaar is, kan u wel in de zon, maar gebruik dan op en rond het litteken een zonnecrème met hoge beschermingsfactor (50+). Breng minstens om de twee uur opnieuw zonnecrème aan, en zeker na het zwemmen, baden, heftig zweten of afdrogen.
Na drie tot vier maanden wordt zonnen minder problematisch, al speelt het huidtype nog wel een rol. Hoe lichter uw huid, hoe langer u moet oppassen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram