Minder kans op littekens als je de wonde vochtig houdt

dossier

Lang werd gedacht dat je een wonde het best kan laten indrogen tot een korst wordt gevormd waaronder nieuwe huidcellen ontstaan, maar uit onderzoek blijkt dat de huid in een vochtige omgeving bijna twee keer zo snel geneest.

123m_schaafwonde_gel_flamigel_native_2022.jpg
Epitheelcellen, die in de bovenste huidlaag zitten, hebben vocht nodig om te kunnen groeien en zo de huid te herstellen. Dat een wonde een korst nodig heeft om goed te genezen, is dus een fabel. Het is zelfs eerder omgekeerd: een korst vertraagt wondheling en verhoogt de kans op littekens. De wonde vochtig houden is een betere optie. 

Hoe creëer je de optimale vochtigheidsgraad voor een snelle genezing?

De optimale vochtigheidsgraad bekomen, kan met behulp van een 'smartgel'. Zo’n gel is een combinatie van een hydrogel en een hydrocolloïd. Bij te droge wonden gaat de hydrogel vocht inbrengen in de wonde, bij te vochtige wonden zal de hydrocolloïd vocht uit de wonde onttrekken. Zo is de wonde niet te droog en niet te nat, wat zorgt voor een snellere wondheling en de kans op littekens verkleint. 

Bij een wonde valt de zure, beschermende functie van onze huid weg. Een ‘intelligente gel’, zoals Flamigel® bijvoorbeeld, neemt die natuurlijke functie van de huid over. Dat de gel verkoelend en dus pijnstillend werkt, is nog een bijkomend voordeel. Je kan deze smartgel trouwens niet alleen gebruiken voor eerstegraad brandwonden, maar ook bij zonnebrand en bij schaaf- en snijwondjes. 

Hoe kan je best een schaaf- of snijwondje verzorgen?

Voor optimale wondheling en kleinere kans op littekenvorming, doorloop je best deze stappen, en dat één à twee keer per dag:


  1. Was je handen grondig
  2. Reinig de wonde onder lauw, stromend water of gebruik een wondreiniger zoals Flamirins® 
  3. Dep zacht droog met een proper doekje
  4. Breng Flamigel® aan en dek eventueel af met een steriel kompres, pleister of verband

De wonde ontsmetten is dus niet altijd nodig, behalve bij mensen met verminderde immuniteit. Ook wonden die klinische infectiesignalen vertonen zoals roodheid, warmte, zwelling of vocht, kan je beter ontsmetten. In dat geval ga je beter ook eens langs bij een arts. 

In samenwerking met Flamigel® - www.flamigel.be


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram