Welke muggenwerende middelen werken en welke niet?

Laatst bijgewerkt: juli 2021
free-aedes-albopictus-mosquito-mug-12-15.jpg

nieuws Met de zomerse temperaturen verschijnen helaas ook de muggen. Behalve vervelend zoemen, kunnen muggen knoerten van jeukende beten achterlaten op je lichaam. Liever kwijt dan rijk dus, maar hoe houd je die vervelende insecten op een veilige afstand?

Antimuggenmiddelen die werken
Muggen komen af op je adem (kooldioxide) en op de geurstoffen die je lichaam afscheidt. Die concentraties verschillen van mens tot mens, wat meteen ook verklaart waarom de ene persoon meer last heeft van muggen dan de andere. Het doel is dus om de muggen te misleiden. Dat kan je doen op verschillende manieren:

Muggenlamp
Een muggenlamp of insectenlamp verspreidt blauw UV-licht dat insecten, waaronder ook muggen, aantrekt. Als de mug tegen het rooster van de lamp vliegt, wordt hij geëlektrocuteerd.

DEET
DEET of N,N-di-ethyl-meta-tolueenamide is een organische verbinding die de geursensoren van muggen uitschakelt. Daardoor kunnen ze je niet of minder goed ruiken en verkleint de kans dat je gestoken wordt. DEET is in verschillende concentraties te koop als gel, spray of lotion. Om effectief te zijn, adviseert men een percentage tussen 30% en 50%. Hoe hoger de concentratie, hoe langer de werkingstijd. 

Kwetsbare personen zoals kinderen onder de 13 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, gebruiken het product beter niet. Zij kunnen kiezen voor een middel op basis van lemon-eucalyptus extract (Citriodiol). 

Verspil je geld echter niet aan draagbare DEET-artikelen, zoals polsbandjes of enkelbandjes, want die blijken niet effectief te zijn tegen muggenbeten.

Icaridin
Icaridin is ook bekend als Saltidin, Picaridin of KBR 3023 en is effectief tegen verschillende soorten muggen die ziekten zoals malaria, zika, gele koorts en dengue kunnen veroorzaken. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt het middel bovendien aan.

Citriodiol 
Citriodiol (PMD) is een hoofdbestanddeel (gewoonlijk 64%) van een natuurlijke etherische olie afkomstig uit een bepaalde eucalyptusboomsoort. Het wordt gebruikt als natuurlijk alternatief voor mensen die geen DEET kunnen verdragen. De middelen met ook lemon-eucalyptus als ingrediënt zijn het meest effectief.

Klamboe
Een klamboe is een muggennet dat je over je bed spant en dat fungeert als barrière tussen jou en de mug. Let er wel op dat het net fijnmazig en lang genoeg is.

Horren in ramen en deuren
Een hor in de deur werkt volgens hetzelfde principe als de klamboe. Terwijl ze wel nog voldoende lucht doorlaten, houden ze muggen fysiek op afstand. Ook hier geldt dat je het best voor goede kwaliteit gaat: fijnmazige horren die goed sluiten.

Elektrische vliegenmepper
Met een elektrische vliegenmepper kan je de mug elektrocuteren. Aangezien muggen zich relatief traag bewegen, is de kans groot dat je ze te pakken krijgt.

Daarnaast zijn er nog een heleboel middelen die de reputatie hebben muggen te verjagen, maar waarvan de werking minder goed is of niet wetenschappelijk bewezen, zoals vitamine B1 of producten met citronella. Voor de beste resultaten hou je het dus beter bij bovengenoemde tips.

Bronnen:
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.healthline.com
https://waarzitwatin.nl
https://www.prevention.com

Lees ook: Tips om muggen te bestrijden


bron: Sara Claessens, gezondheidsjournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram